HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

 
Hideg van, különösen éjszaka. Ropog a fehér hó a talpunk alatt, amit én a hideg ellenére azért nagyon szeretek hallgatni. Fázunk is a szabadban, ha nem öltözünk melegen. De vajon hogy érzik magukat növényeink? Mi történik bennük a fagyos, zúzmarás napokban, és hogy viselik majd később az egyre melegedő tavaszi időjárást?
 
A növények szöveteiben is megfagy a víz, nemcsak a tócsákban. A sejtekben a kialakuló jégkristályok miatti vízmozgás sajnos sérülést okozhat, aminek következményét tavasszal vesszük csak észre.
 
 
Akkor indul el ez a folyamat, amikor a levegő hőmérséklete már elérte a fagypontot, és a levelek hőmérséklete a hőkisugárzás miatt ez alá süllyed. Ha az ég felhős, akkor a növények leveleinek hőmérséklete nagyjából azonos a levegőével, máskor viszont 4 C fok is lehet a különbség.
 
A gyors fagyás és a gyors olvadás a veszélyes, mert a keletkező jégkristályok hirtelen vizet vonnak el a sejtplazmából, majd olvadáskor ez a víz rövid idő alatt szabadul fel. A víz mozgása okozza a mechanikai roncsolódást a sejt szerkezetében.
 
Ha a levegő lassan hűl le fagypont alá, a jégkristályok a sejtek közötti járatokban jönnek létre, hirtelen hőmérséklet csökkenéskor azonban már a sejteken belül is kialakulnak. A növények természetes védekezőképessége, hogy lassú lehűléskor olyan anyagok termelődnek bennük, amik növelik a sejtek vízmegkötő képességét, ezért fokozódik ellenálló képességük.
A fagyást követő felmelegedés is akkor kedvező, ha lassú folyamat. Ilyenkor a sejtplazma fel tudja venni, meg tudja kötni a fokozatosan kiolvadó vizet.
 
Az is nagy talány, hogy mi játszódik le a nem fagyérzékeny növények szöveteiben, sejtjeiben akkor, amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed. Következő írásomban ezt szeretném bemutatni. 
 
 
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr784083534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)