HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

intézménykertek

 

 

B.B.:1. Mi volt az építészeti/esztétikai koncepciója a Laurus irodaház kertjének megtervezésekor?

M.K.: Az esztétikai elveket, kert és épület együttesének harmonikus forma és anyaghasználatát természetesen szem előtt tartottam. Ez esetben fontos tudni, hogy a Kőér utca és a Határ úti kereszteződésben található az irodaház-együttes. Ezért a kert tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy a közlekedési csomópont sivárságából a kertbe belépőt magas esztétikai minőségben épített, változatos, bensőséges, intimitást sugárzó benyomás érje. Az itt dolgozók ha minden reggel ezzel a hangulattal találkoznak akkor szeretnek itt dolgozni, ez jótékonyan hat a munkakedvre és a minőségére, aki ide tárgyalni jön, az úgy érezheti, itt érzékeny , igényes emberek tevékenykednek, akik figyelnek rá, akik megértik őt és egyezségre jut velük.

B.B.:2. Milyen megoldásokat emelne ki mindenképpen? 

M.K.:”LAURUS” latin név azt jelenti: babér. A babér tipikusan mediterrán növény, hazánk éghajlatán fagyérzékeny, testvérei a babérmeggy-félék azonban jól érzik magukat nálunk, rendkívül szép, örökzöld növények. Az irodaház nevéből következően számomra fontos volt, hogy a babérmeggy-félék nagy számban jelennek meg a kertben. A kerti tér formálói nem csak az épülethomlokzatok, de az előterükbe ültetett növények is. Az élő térhatárok, a növények hatnak lelki állapotunkra. A babérmeggy látványa megnyugtat, feloldja a feszültséget, hatására úgy érezzük a „Teremtő ölében ülünk, itt minden rendben van”.

A Laurus irodaház beépítési koncepciója, a 3 épület egymás felé fordítása védett belsőkert kialakítását tette lehetővé. Itt valóban kertet lehetett építeni, nem csak az épületeket összekötő burkolatokat kísérő zöldfelületet. A kert a mélygarázs fölé tetőkertként épült, a járó felület fölé 80 cm-rel, vagyis asztalmagassággal emelkedik. A kert ezért keresztül-kasul nem bejárható, de erényt kovácsoltunk ebből a helyzetből, mert a felemelt kert így fizikailag az ember szívéhez-lelkéhez közelkerült. A kert növényei kéznyújtásnyira vannak a kertben tartózkodóktól, az illatokat valóban az orrunkban érezzük. Ezért a növényágyások a földszinti ablakoktól a sétányokhoz kanyarodjanak, a növények megérinthetőek legyenek.

Az anyaghasználatban az egyszerűségre törekedtem. Ezért a sétányok mentén hullámzó támfalakat a magunk valóságában látszó beton felületként építettük, és szépen sikerült megoldania a kivitelezőnek a feladatot.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 B.B.:3. Milyen funkciókat szeretett volna mindenképpen kielégíteni a tervezéssel? 

M.K.:Szeretném ha az épületek közötti közlekedés nem a mélygarázs liftjeiben történne hanem a kerten keresztül, hogy ezt a rövid időt a szabad levegőn és növények között haladva tegyék meg az itt dolgozók. A 3 épületet összekötő kerti sétányok nyomvonalát a „legrövidebb út” elve alapján  jelöltem ki, a sétányok metszési pontja nem csak utak, de emberek találkozási helye is, ezét itt kiteresedik a burkolat és ücsörgő helyeket alakítottam ki.

 
Batta Barnabás, az Oktogon című folyóirat munkatársának a LAURUS Irodaházat  és tervezőit bemutató cikkéhez feltett kérdéseiből és az azokra adott válaszaimból készült ez a tervismertetés.

A cikk az Oktogon folyóirat 91-92. számában található. 

Címkék: kertet tervezünk aranyfa kertjei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr574174581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása