HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k   a   k e r t b e n

Egy korábbi írásomban az egynyáriak magvetésével kapcsolatos teendőkről lehetett olvasni, amit ott hagytam abba, hogy elvetettük a magvakat, majd letakartuk a szaporítóládákat fóliával…
Most nézzük, mi a következő lépés, hisz azóta kikeltek a palánták.
 
 
Ahogy kibújtak a földből a kis növények, vegyük le a fóliát és a szaporítóládát vigyük világosabb, de nem tűző napos helyre, ha eddig nem ott volt. Továbbra is fontos az öntözés, a talaj ne száradjon ki.
Következő teendőnk akkor lesz, amikor a növény kinevelte már egy, vagy kétpár kicsi lomblevelét. Ekkor át kell ültetni őket, vagy egy másik tálcába kb. 4-5 centiméteres távolságra egymástól, vagy külön cserepekbe kettesével. Ettől kezdve elég a növekedésükhöz 10-12 C és továbbra is fény és víz.
Lehet, hogy kicsit macerásnak tűnik mindez, bár azt hiszem nem is a munkákkal, az öntözéssel, gondozással lehet a baj, hanem a szétültetett növények helyigényével. Ezzel számolni kell, ha cserepekbe ültetjük szét a növényeket és nem másik ládába. Meglátjuk, kinek milyen tapasztalata lesz…
 
 
Lassan belépünk a márciusba. A korábban leírt teendők a rövid tenyészidejű egynyáriakra is vonatkoznak, melyeknek most jön el a vetési ideje, március elején. Nézzünk néhány fajt közülük: bojtocska (Ageratum), oroszlánszáj (Anthurium), körömvirág (Calendula), záporvirág (Gazania), az apró és a nagyvirágú bársonyvirág, azaz büdöske (Tagetes tenuifolia és Tagetes erecta), a zsálya (Salvia), vasvirág (Verbena). 
 
A fotón a kék virágú egynyári zsályát, előtte a piros virágú kakastarajt láthatjuk.
 
 
 
 
 
 
Vannak olyan egynyáriak, melyek nevelésénél van egyszerűbb megoldás is, mint a palántanevelés. Magjukat egyszerűen áprilisban végleges helyükre szórjuk el, ha nem akarunk sokat költeni palántára. Ilyenkor azonban később kezdődik a virágzás, mint a palántanevelésűeknél, ezt tudnunk kell. Április közepén, végén elvethetjük el a kertben többek között a pillangóvirág (Cosmos), az egynyári szarkaláb (Delphinium), az egynyári szegfű (Dianthus), a tatárvirág (Iberis), a seprűfű (Kochia), a büdöske (Tagetes), a sarkatyúka (Tropaeolum), a rézvirág (Zinnia) és a képen is látható tölcséres virágú hajnalka (Ipomoea) magjait. 
 
 
A felső képen a ternye (Alyssum) fehér virágait lehet látni, melynek magjait már március második felében elvethetjük a kertben.
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr604203995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)