HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

N ö v é n y b e m u t a t ó

A tavasz kezdetén nyitják vidám szirmaikat a sáfrányok. A keskeny fehér-zöld csíkos levelek még szinte ki sem fejlődnek, már virítanak köztük a nagy, tölcsér alakú virágok. Napos helyen szépek, kedvelik a humuszos, jó vízáteresztő talajt.
 
 
A növény keletről terjedt el, Európában a római császárság korában már ismert volt. Maga a sáfrány szó arab eredetű, sárgát jelent. Latin neve, a Crocus viszont görög eredetű, a kroké fonal szóból származik és a virágbibe alakjára utal.
A növénynemzetségből hazánkban vadon négy faja él: a fehér sáfrány (Crocus vernus subsp. albiflorus), a tarka sáfrány (C. reticulatus), a kárpáti sáfrány (C. hueffelianus), az illír sáfrány (C. tommasinianus).
 
 
 
 
 
Kerti változatából (C. vernus) a sárga és a lila virágúakat látjuk leggyakrabban a kertekben. Most csak virágzó, cserepes növényként vásárolhatjuk meg, ne keressük a hagymagumóit a virágboltokban. Azokat ősszel, szeptember, októberben kell ültetni. Elvirágzás után fejlődnek ki karcsú leveleik, melyeket hagyjuk leszáradni. Ne vágjuk le őket zölden, mert a hagymagumókat látják el tartaléktápanyagokkal.
 
 
 
 
 
 
Ha már a sáfrányokról van szó, meg kell említeni a jóféle-, vagy fűszer sáfrányt (Crocus sativus). Évszázadokon át olyan értékes volt, mint az arany. A virág értéke a három sárgás-narancssárga színű bibe, mely festékként, fűszerként, gyógyszerként, és illatszerként volt fontos.
 
Az ókori Egyiptomban egyebek között légúti és emésztőrendszeri betegségeket kezeltek vele, Indiában vese-, és májbetegségek, valamint a kolera ellenszere volt, a kínai orvoslás depressziót gyógyított vele.
 
Egy kilogramm sáfránybibéhez körülbelül 160 ezer virágra van szükség. Csoda, hogy ilyen értékes a növény? Ezen sáfrány gyökérgumóit ősszel, vagy tavasszal is lehet telepíteni, hisz nyár végén, kora ősszel virágzik. Ekkor kell gyűjteni bibéit is.
 
 
 
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)  
Család: Nősziromfélék (Iridaceae)
Nemzetség: Sáfrány (Crocus)
Faj: Kerti sáfrány (Crocus vernus)
 

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr604295039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)