HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertészkedő néphagyomány

Március 25-ét a néphagyomány Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának nevezi, ez az „Angyali üdvözlet” napja, Jézus fogantatásának ünnepe.

 

Az évkör több Mária napot ismer és ünnepel, a magyar hagyományban ezek közül 7 névünnep kitüntetet, melyet együtt a Hétboldogasszony elnevezésen tartunk számon. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja egyike a Hétboldogasszony ünnepnek.

Az emléknapot a magyar szakrális évrendben Szent László király megerősítette.

Mátyás király ez napon  budai várának kertjében hatalmas tüzeket rakatott, hogy találkozhasson Föld az éggel és nászukat megülhessék.

 

A régi magyar név, és a hozzá fűződő gazdag hiedelemanyag mutatja, hogy az oltás, szemzés hagyományos napja volt ez a Kárpát-medencében, mikor Mária méhébe fogadta Jézust.

 

Az oltás, szemzés szakrális cselekedetéhez a teremtő kedvében lévő Atya segítségét remélték ekkor a kertészkedő gazdák, és azt mondták: „az ember ilyenkor Szűz Máriával almát olt.” Úgy tartották, az e napon oltott fát nem szabad letörni, tisztogatni vagy kivágni, hagyni kell maga természete szerint nőni és magától kell elkorhadnia.

 

A hagyományokra alapozva Zala- és Vas megyei civilek e napra országos mozgalmat indítottak régi gyümölcsfajok és fajták ültetésére, oltására, hogy a Kárpáthaza eltűnőben lévő gazdag gyümölcskincsét átmentsék a következő generációknak.

 

E nap koronája volt, hogy Mária hazahozza az énekesmadarakat is. Megfigyeléseik szerint e napon tértek haza a fecskék messzi útjukról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Termőnap palántára. Az e napon ültetet palánta megmarad, erőteljesen fejlődik. Korai salátát, petrezselymet és zellert bátran palántázhatunk.

 

Időjósló napként is számon tartjuk. A mai napsütötte, enyhe idő jó termést jósol 2012-re.


Végre egy biztató előrejelzés erre az évre!

 

Címkék: magyar kert kertészkedő néphagyomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr634338239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)