HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k   a   k e r t b e n

 
A tavaszi virágzású hagymás, gumós növények lassan teljes virágpompában díszlenek, sőt van, ami már el is nyílt. Sokan a természet hangulatát varázsolva kertjükbe, a füves területre ültették ősszel ezeket a növényeket. A krókusz, a nárcisz, a jácint, a tulipán és társaik azonban nem fejezik be virágzásukat, évi növekedésüket addigra, amikorra az első fűnyírásra sor kerül.
 
 
A levelek a földbeli hagymák növekedését a virágzás után még legalább hat hétig segítik. Ha fűnyíróval ezeket a leveleket korán levágjuk, a következő évi virágzás gyengébb lesz. Ezért azt javaslom, hogy fűnyíráskor hagyjuk ki a hagymások helyét, nem baj, ha kicsit elhanyagoltnak tűnik majd ez a terület. Amikor kezdenek visszaszáradni a levelek, akkor vágjuk vissza őket. A jövő évi dús virágzás meghálálja majd mindezt.
 
 
Őszi ültetéskor pedig érdemes egy összefüggő területet kijelölni számukra és legyenek ott egy csoportban. Így azon a helyen körbenyírható foltot alkotnak majd, amit egyszerűbb lesz kezelni. A nagy szárazság miatt most a hagymásokat is öntözzük meg.
 
A napot, meleget kedvelő levendula hajtásainak kétharmadát kora tavasszal ajánlott visszavágni. Egyszerűen fogjuk össze a hajtásokat és úgy metsszük meg a növényt. A munkának köszönhetően gömbölyded bokrú levendulánk lesz egész évben, bár a visszavágás utáni nyáron kicsit kevesebb virágunk lesz majd.
 
 
 
 A díszfüvek őszi leveleit addig nyírjuk vissza, amíg az új, zöld hajtások meg nem jelennek. Vagyis minél hamarabb. Legyünk óvatosak, és ha már láthatóak a zöldellő levélkezdemények, ne sértsük meg őket. Ha véletlenül ezeket is visszavágjuk, vicces, egyenes tetejű növényeink lesznek majd.
 
 
 
A díszfüvek körül lazítsuk fel a talajt, gyomláljuk ki a környéküket. Ha már túl szélesek, túl nagyok a tövek, most tavasszal szedjük szét, egyszerűen ásóval osszuk meg őket. A legtöbb díszfűfajta nem kényes, a középkötött, jó vízgazdálkodású talajokban szépen fejlődnek. Ültetéskor tegyünk humusztrágyát az ültetőgödör aljára.
 
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr384342931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)