HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

gyógykert - biokert

A veteményes kert helyét sokszor újragondoljuk. Korábban a kert végében elrejtett zöldségest a konyha közelében szeretnénk tudni, úgy, hogy kertünk összképe továbbra is harmonikus maradjon. Gondoljunk egy merészet, hagyjunk fel eddigi elképzeléseinkkel, a kert újraalkotásában, a növények kiválasztásában ne csak a kor divatját kövessük!

 

Tekintsünk vissza a múltba, hátha jó tanácsot kapunk a jövőre vonatkozóan:

Szüleink, nagyszüleink több ezer éves hagyományon nyugvó parasztkertjeiben a virágokkal szegélyezett zöldségágyások praktikusan az épület közelében kaptak helyet. A középkor szűkös várkertjeiben a rózsa, a liliom mellett mindig ott voltak a gyógy- és fűszernövények. A reneszánsz, majd a barokk idők területben bővelkedő parkjaiban sem szégyellték a kastély melletti zöldségeskert közelségét.

 

Bátran formáljuk a kertet! Vonjunk össze a funkciókat, hogy a kertészkedés mellett helye legyen a pihenésnek és a játéknak is.  A kert így egyszerre lesz szép és hasznos.

A virágoskert egyben zöldséges-, füves – és gyógynövénykert is lehet. Tapasztalni fogjuk, hogy festői képet nyújt tarka, buja virágaink mögött, zöldségeink szabályos ágyásainak kontrasztja. A kicsi színes virágok mellett szemet gyönyörködtető látvány a káposzta hatalmas, hamvas levéltömege, a karfiol elhúsosodott nyersfehér virága, a paradicsom piros természuhataga.

Egy budapesti családi ház kertjében a pihenőkertbe helyeztem el a veteményest a háziasszony kérésére. A képek tanúsága szerint a konyhakert a kerti térbe harmonikusan illeszkedik. A konyhakert idővel a falikút klinkertéglás pengefalával azonos kiképzésű téglaszegélyt is kaphat. Terveink szerint a család létszámának növekedésével a kert többi virágágyása is vegyesággyá válhat, a virágok mellé beültetett gyógynövények idővel fűszer- és zöldségnövényekkel is kiegészülnek.

A vegyeságyást úgy terveztük, hogy a szegélyező virágok is hasznosítható növények legyenek.

A zöldségfélék étrendünket gazdagítják, a virágzó fűszer- és gyógynövényszegélyből teát készíthetünk a családnak. Ebben az esetben azonban nem a divatos telt virágú fajták között válogatunk. Az új nemesítésű fajták hatalmas színpompás virágaikkal elkápráztatnak bennünket, de a virágdísz előnyei gyakran az illat, az ellenállóképesség, a hatóanyag tartalom csökkenését okozzák.

Címkék: gyógykert biokert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr824453075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)