HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kerttörténet

viragagy_1.jpgA 18-19. századot meghódító angol kert a kor uralkodó „felvilágosult” jelszavához a „vissza természethez!” igazodva kiiktatta a kertből a virágágyásokat. Egy angolparkban járva úgy érezzük az erdőszélén bolyongunk. A hagyományos angolpark  a pázsit, a cserjék és a hatalmás fák tájképfestők által megálmodott művészi kompozíciójából építkezett. A növények társítása elsősorban esztétikai és a praktikus és gyakorlatias gondolkodás terjedésével, ökológiai szempontok figyelembevételével történt. A növény, mint az ember lelki társa, a virágok, mint szellemi, lelki tartalmak jelképe és évezredek kultúrköreit összekötő szimbólum az angolpark alkotói, megrendelői és használói számára nem voltak érdekesek.

viragagy_2.jpg 

Érdekes és elgondolkodtató, hogy a kor gyermeke Carl von Linné (1707-1778), svéd botanikus munkássága is erre az időszakra esik, ki a modern botanika alapjait tette le a növényi taxonok és azok kettős nevezéktanának kidolgozásával.  Nevéhez fűződik a rendszerezés alapelveinek és a rendszerezési kategóriáknak (taxonok) kidolgozása és láss csodát! ma is használatos rendszerezésének alapja a virág, a növényeket a virágzatuk bibéjének és porzóinak jellege, állása és szerveződése szerint osztályozta.

 

E száz éves időszak alatt a virágok a kisebb vidéki kertekben találtak gondos ápolókra. A hatalmas parkokból, mint például a híres kismartoni angolkertből is eltűnt a virágpompa, az épített üvegházakban díszlettek a legegzotikusabb cserepes virágok, Kismartonban több mint 7000.

Az angolkertek építésének idején érkezett be Európába a felfedezések nyomán a legtöbb különleges, eddig ismeretlen egzotikus növény, varázsuk alól még a „tájképi kert hívők” sem tudták teljes egészéből kivonni magukat. Így a kertépítés főáramában, uralkodó kertstílusában is elérkezett az az idő mikor újra vissza kellett adni a virágoknak az őket megillető előjogokat.

viragagy_3.jpgA virágok újra megbontották a pázsit egyhangú zöldjét. Az épületek frontja előtt és a kerti kijáratok, teraszok közelében nem lehetett sokáig fenntartani a pázsit zöldjét, különösen abban az időben amikor még eleven emlékként élt az emberekben a barokk parterek színvilága. Újonnan fogalmazva, de újra hangsúlyt adó, központi helyére került a virágágy, most már nem négyzetes ágyásokban (parterekben) jelent meg, a pleasure ground szőnyegszerűen terült el az épület előterében. A szőnyegágy azóta elmaradhatatlan része a reprezentatív tereknek és a közparkoknak, bár a modern kertépítészet hol újra fogalmazza, hol újra harcot indít ellene.

 

De erről majd más alkalommal beszéljünk…

 

Címkék: kerttörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr54634739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása