HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k   a   k e r t b e n

magok1.JPGA nyár igazán üdítő színfoltjai napos helyen, száraz, kavicsos, vagy éppen homokos talajban a kaliforniai kakukkmák és a porcsinrózsa. Ez a két növény egész nyáron nyílik, érő magjait elszórva pedig a következő évben is biztosan kikel ott, ahol előtte volt. Sok apró, pici, fekete magját begyűjthetjük, elvethetjük és akkor a kert más részein is élvezhetjük majd színgazdagságukat.

A porcsinrózsa (Portulaca) igazi túlélő. A sok nedvesség, az árnyék és kikelésekor a gyomok veszélyeztetik csak növekedését. Júniustól októberig virágzik. Borús és esős időben, napnyugta után becsukja virágait. A kép felső részén láthatóak a toktermésben megérett magvak, melyeket áprilisban vessünk majd el.

 

magok2.jpgA kakukkmák (Eschscholzia) igényeiben megegyezik a porcsinrózsával, de csak augusztus végéig, szeptember elejéig nyílik. Kötött és tápdús talajban gyengébben fejlődik. Árnyékos helyen és napnyugta után virágai összecsukódnak, de napsütésben ragyogó sárgába öltöztetik az ágyást. A fotón látható hosszúkás toktermése, mely bebarnul, ha magok megértek benne. Magjait szeptember végén vagy márciusban vessük el.

 

A magvak gyűjtése egyszerű: amikor látjuk, hogy egyre több magtok érik be, és nyílik fel, hetente többször nézzük át a növényeket. Fogjunk egy papírzacskót, óvatosan szedjük le a még szét nem nyílt, de már érett, megbarnult magtokokat, bontsuk szét őket, majd a pici magokat szórjuk bele a zacskóba. Annyit gyűjtsünk, amennyire úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz. Írjuk rá a zacskóra a növény nevét, a virág színét, a gyűjtés időpontját, majd tartsuk száraz, hűvös, fagymentes helyen a vetésig.

És ne felejtsük el tavasszal, hogy hova is tettük őket…

Címkék: évszakok a kertben növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr394710999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)