HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kötelmek

Az igényes kertépítő nem éri be a gondozott kerttel, szereti ha a háza előtt, az utcai zöldsávban is rend van. Az utcafásítás több évezredes hagyománnyal rendelkezik, bár pár évszázadra megfeledkeztünk róla és csak az 1800-as években kapott újra hangsúlyt az utcarendezésben.

A sumér városokban gyümölcsfákat telepítettek a ház elé, hogy az utakat járó vándorok éhét a fákon érő gyümölcs csillapíthassa.

 utcafa.jpg

A kerítés és a járda közötti vagy a járdát az úttesttől elválasztó zöldfelület közterület, köztulajdon, kezelője a település önkormányzata, de csak kevesen vannak abban a helyzetben akik ezt tapasztalják is.  Településeinken általában a településközponthoz tartozó utcákat fásítja, növényesíti és kaszálja az önkormányzat. A belvárosból vagy a falu főutcájától távolodva a közterületi zöldfelületeket magára, pontosabban a lakokra maradnak. Az ott lakók aztán ha barátságosabb utcaképre és árnyat adó fákra vágynak akkor fásítanak, cserjéket, évelőket ültetnek, kaszálnak, gyomlálnak, metszenek és idővel fát vágnak.

Kevesen tudják, a fővárosban azonban egyre többen tapasztalják, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Az utca zöldfelülete köztulajdon, akkor is, ha azt a tulajdonosa nem az igényeinknek megfelelően kezeli. Más tulajdonán, adott esetben a közterületen, fát ültetni, növényt telepíteni és főleg fát vágni csak a tulajdonos hozzájárulásával és engedélyével lehet.  A közterületi favágás és cserjeirtás nem csak engedély, de pótlásköteles is. Vagyis a telken belüli tisztítási munkákhoz képest ahol csak a fa kivágásra kell engedélyt kérni és annak pótlásáról kell gondoskodni a közterületen a cserjék kivágása is engedéllyel és pótlási kötelezettséggel lehetséges. A tulajdonosi hozzájárulás és engedély nélküli közterületi fa- és cserjevágás köztulajdon elleni vétség, komoly büntetési tételekkel.

Vonatkozó rendeletek:

346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) a fák védelméről

125/2012. (VI. 26.) Korm. rendeletea fás szárú növények védelmérõl szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm.  rendelet módosítása

Mindezeket nem azért írom, hogy elvegyem a kedvét az önkormányzatok által mostohagyermekként kezelt utcák lakóinak a ház előtti zöldfelületek gondozásától, de tudni és ismerni kell a vonatkozó kötelmeket, mert kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.

 

Mai magyar esettanulmány:

Elegáns környék a fővárosban, az utcába lépve meglepő módon két oldalt teljesen elhanyagolt, gondozatlan közterület, előre haladva az út két oldalán a lakóépületek támfalgarázsához behajtó összefüggő aszfaltfelületek. Az utca derekán itt-ott végre egy-két koros juharfa látható, de a zsákutca vége felé fasorkezdemény és gondosan ápolt, nyírt örökzöldsövény, mögötte igényes kert. Helyben vagyunk. Az utcai közterületet 10 éve az itt lakók növényesítették. Törvénytisztelő állampolgárok, ezért –gyanítom a környéken egyedül-  tulajdonosi hozzájárulást kértek, hogy az elhanyagolt utcai zöldterület rendezhessék és ott fákat ültethessenek. Az engedélyt megkapták. A fákat, bokrokat saját költségükön megvásárolták, beültették éveken keresztül saját maguk gondozták. A család élete változott, az egybeállásos támfal garázs helyett kétbeállásosra lett szükség.  A kibővített garázs behajtója csak úgy építhető ki, ha az utcán  2 fát kivágnak.

Menetrend: Kertépítészeti terv készíttetése felméréssel, fakivágási és pótlási tervvel. Tulajdonosi hozzájárulási kérelem benyújtása az önkormányzat közterületet fenntartó osztályához és fakivágási kérelem benyújtása a jegyzőhöz.

Mi várható? Több önkormányzati  helyszíni szemle és jegyzőkönyv, majd hiánypótlási felszólítás után a két növendék fa engedéllyel kivágható lesz kb 380.000.- Ft-os kompenzáció befizetése után, mert a ház előtti zöldsávban a kivágandó összesen 22 cm törzsátmérőből már 1 cm sem pótolható, mivel nincs hely rá, hisz a ház előtt még további 5 fa áll. Szerencsére a közterületen szintén engedéllyel kivágásra kerülő cserjeterület még a ház előtti zöldsávban pótolható, azért kompenzációs költséget nem kell fizetni. Így hipp-hopp 6 hónap leforgása alatt, mindenféle járulékos költségekkel együtt félmillió forintért az a fa, amit az ott lakó ültetett, gondozott már ki is vágható.

A szomorú az, hogy jövő tavasszal a zsákutca elején a közterület még sem lesz rendezettebb, a kompenzációra befizetett összeg valahol máshol –ki tudja hol?- költődik el.

Címkék: kötelmek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr834716486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)