HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A karácsonyi-, és a húsvéti kaktusz két különböző fajhoz tartozó növények. Sokan össze is keverik őket, hisz ha csak gyors pillantást vetünk leveleikre és virágaikra, talán észre sem vesszük a köztük levő különbségeket. Legfeljebb elcsodálkozhatunk azon, áprilisban hogy nyílhat ki a karácsonyi kaktusz…

karacsonyi_kaktusz.jpg

Mindkét faj Brazíliában őshonos. Míg a húsvéti kaktusz (Hatiora gaertneri) őserdők epifita növényeként fák törzsén, ágain él, addig a valódi karácsonyi kaktusz (Schlumbergera bridgesii) hazája Brazília part menti csapadékos éghajlatú magas hegységeinek 900-2800 méter magasságában található területe.

A karácsonyi kaktusz hajtásai lemezszerű ízekből állnak, szélük fogazott. A jellemzően pirosas színű virágainak sziromlevelei kissé hátrahajlóak, ahogy látjuk a fenti képen. A porzószálak és a termő túlnyúlik a szirmokon.  Nyár végén kezdenek növekedni bimbói a hajtások végén, majd decembertől januárig, esetleg márciusig kis is nyílnak. Ma már kaphatóak nagyon különleges rózsaszín virágú fajtái is, érdemes azokat is megcsodálni.

Rövidnappalos növény, virágképződését a rövidülő nappalok serkentik. Csak akkor virágoznak, amikor a nappalok hossza, a megvilágítás ideje nem éri el a tizenkét órát. Árnyékkedvelő növény, ugyanúgy, ahogy a húsvéti kaktusz. A téli időszakban legjobb 18-20 C-os lakásban nevelni.

husveti_kaktusz.jpg

A húsvéti kaktusz hajtásai egyenletesen ízeltek, nem fogazottak. Ez jól látható ezen a képen is. Idősebb korukban a hajtásai henger alakúvá válnak, sokszor meg is kérgesednek. Áprilistól nyílnak virágai, melynek lepellevelei hegyesedők, harang alakúak.

A húsvéti kaktusz mészben szegény talajban fejlődik jól, ezért lágy vízzel öntözzük földjét. Nem kedveli a közvetlen, tűző napsütést se télen, se nyáron. Januártól 10-12 C-on tartsuk, majd virágzása idején vigyük a lakás melegebb helyiségébe.

Mindkét faj érzékeny arra, ha virágzás idején megváltozik a megvilágítás erőssége, azaz ha gyakran változtatjuk a helyét. Bimbóhullás lesz az eredmény.

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr794966866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)