HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 

Nemrég argánolajat is tartalmazó arckrémet kaptam. Eddig nem sokat tudtam erről az olajról, így utánanéztem. Meglepődtem, hogy egy különleges fa, az argánfa (Argana spinosa) terméséből nyerik ezt az értékes olajat, amit a kozmetika ipar újabban nagyon kedvel.arganfa1.jpg

A fa Marokkó nemzeti kincse, védelem alatt áll. Észak-Afrikában, Dél-Európában is őshonos volt, de ott már kipusztult és csak Marokkó nyugati vidékein él. Bokros, tüskés fa, közel 10 méter magasra növekszik. Kora 150-200 év. Szárazságtűrő, meleg és fény igényes. A rossz talajokban is megél. Termése a kecskék kedvelt eledele, akik a fa felsőbb ágaira is képesek felkapaszkodni érte. A fa termését az érés idején védeni kell a kecskéktől. Áprilisban nyílnak virágai, majd a következő év júliusában érik be mandula méretű gyümölcse, ami az európai olajfa terméséhez hasonlít. Benne 1-3 mag található, 25-50 % olaj nyerhető ki belőle.arganfa2.jpg

A termés hagyományos feldolgozása Marokkó női lakosságának adott és részben ad mai is fáradtságos munkát és megélhetést. Az argánfa gyümölcsét először napon megszárítják, majd a női kezek leszedik róla a külső terméshéjat. Ezt később állatok, különösen a kecskék táplálására használják. Ezután a termés héját kővel feltörik, majd a magokat megpörkölik. Így kapják meg a jellegzetes mogyorós ízüket. Végül kézi erővel megőrlik, vízzel összekeverik. A hosszas keverés segíti, hogy az olaj a vizes massza felszínére kerüljön, kiváljon belőle.

Ezt a hosszadalmas munkát mára gépesítették, sajtolás útján nyerik ki az argánolajat.  

Az argánolaj tízszer olyan drága, mint az olivaolaj. Sejtélénkítő hatású magas antioxidáns tartalma miatt. Olyan különleges összetételű a zsirsav szerkezete, hogy szinte minden bőrproblémára segítség. Magas ára miatt a mindentudó argánolaj a kozmetikumokban csak 1-2 %-ban található meg.  De ne feledkezzünk meg arról, hogy az argánolaj Marokkó lakosságának élelmiszere is.

 

Rend: Erikavirágúak (Ericales)

Család: Szapotafélék (Sapotaceae)

Nemzetség: Argán (Argania)

Faj: Argánfa (Argania spinosa)

 

A fotók forrása: http://ritemail.blogspot.hu/2012/02/moroccan-goats-graze-on-trees.html

 

Címkék: növénybemutató díszfák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr845194453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása