HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

tilia_cordata_400.jpghársfa (Tilia) nemzetség a mályvafélék családba tartozik. Európában otthon érzi magát, a Kárpát-medencében 3 faja honos: az ezüst hárs (Tilia tomentosa), a kislevelű hárs (Tilia cordata) és a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos). Az ezüst hárs jó várostűrő, a nagylevelű hárs a hűvősebb erdei levegőn fejlődik szépen. Az európai tudat erős a hársfában, a kislevelű- és a nagy levelű hárs természetes hibridjéről már Linné írt, ez az európai hárs (Tilia × europaea). Magháza is érdekes egységesítő törekvéssel működik: a magház virágzáskor ötrekeszű, de az elsőként megtermékenyült magkezdemény erős fejlődésnek indul, ezzel gátolva a többi magkezdemény kifejlődését, így a magház teljes üregét kitöltve fejlődik maggá, ezért az érett hárstermés egymagvú makká fejlődik.

TILIA-CORDATA-GREENSPIRE.jpg

A Pünkösd várás idejét a hársvirág illata tölti be. A mézes illat maga a csurrantott női szeretet: anyai ölelésében könnyebb elengedni a nyomasztó, haszontalan terheket, szerelmet ihlető asszonyos illatfelhője szellemé létünk felé nyitja szívünket. Illat és a fény a világ megfoghatatlan valóságai, a fizikai létezést átható és ösztökélő szellemi jelenlét. A földi világban megnyilvánuló illat és szín „a fény tettei és szenvedései”, a fény földi útjai. Az illat maga a fénylétra, a szeretetet útja, mely a szívünkig hatol és az embert szívéből kiindulva vezérli a szellemi létezés felé, megnyitva lelkünket az Ég üzeneteinek: a teremtett világ részei vagyunk, a teremtés csak velünk együtt teljes. A megváltás isteni terve csak velünk együtt, rajtunk keresztül teljesülhet. A Szeretet türelmes és megbocsátó Fényét mi is hordozzuk itt a Földön, képesek vagyunk enyhíteni a világ fájdalmát, a lélek szenvedését.

A szeretet tiszta bölcsességét és megértését fizikai valójában is hordozza a hársfa. A delelő napfény színét hordozó virágszirmok a sugárszerűen kibomló porzószálak tucatjait keretezik. Az apró fényvirágokat szív alakú levelek ölelik.

A fiatal hársfa csúcsával az égre figyelő stilizált szívet formáz, majd megöregedve kitölti hatalmas illatfelhőjének gömbjét. A hársfa a - jó szellemek, az elfek lakhelye – a termékeny életenergiák jelképe és hordozója. Az emberi élet szabadabb, magasabb minőségeinek ihletője, alkotásra, szeretetre, tiszta megértésre ösztönöz: mindennek része vagyunk, velünk egy a Teljesség.

A hársfa fája könnyen faragható, ezért a faszobrászat legkedveltebb anyaga.

A kis- és nagylevelű hársfa virágait a teljes virágzáskor gyűjthető, árnyékos helyen szárítsuk. Alkalmazhatjuk: a nátha, a reuma, vese kezelésére. Sokáig nem szabad használni, mert szívpanaszokat okozhat. A virág főzete (10 g szárított virághoz 1/4 l víz) vizelethajtó, gyomorerősítő, görcscsillapító hatású. Kúra alatt a teát mindig ágyban, forrón fogyasszuk.

Címkék: legendás növények díszfák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr785242467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása