HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Peru és Bolívia nemzeti virága, a qantu, vagy cantuta (Cantua buxifolia) az Andok emberei számára már az Inkák előtti időkben is fontos volt. A Napisten szent növényeként tisztelték, virágjának mintájával gyakran díszítették edényeiket, textiljeiket és szertartási vázáikat is. 

Érdekes módon e növényt Pachamama, a Föld Istennőjének a növényeként is számon tartották, így a termékenység szimbóluma lett.

cantua3.jpg

A cantuta 2300 - 3800 méteres magasságban él, Peru déli vidékein, és Észak-Bolíviában őshonos. A Titicaca tó környékének szigetein gyakori. Jól fejlődik, ha 40%-nál magasabb a páratartalom, jó vízáteresztő a talaj, és sok a napsütés. Kertekbe gyakran ültetik, virágját a méhek és a kolibrik is kedvelik.

Amikor virágzik, és szirmain átsüt a Nap, a bokor szinte vörösen izzik a színes virágharangoktól.  Akkor, ott a Napisten, tartják…

 cantua4.jpg


Peruban a cantuta virágához legenda is kötődik: valaha volt két virágzó királyság, de a két király, Illimani és Illampu, nem tudott békében élni egymás mellett. Irigyelték egymás gazdagságát, ezért háborúzni kezdtek. A csatában mind a ketten halálosan megsebesültek. A két király megeskette a fiát, hogy bosszút áll. Így hát a viszály tovább nőtt. Egy véres csatában a két fiú is apáik sorsára jutott. Ők azonban halálos ágyukon megbocsátottak egymásnak és kérték, hogy egymás mellé temessék őket a csatatéren.

Az Andok két legmagasabb hegyét nevezték el a két királyról. A hegyekről lefolyó olvadó hó vize pedig a megbocsátás könnyeit jelképezi. A cantuta piros és sárga virágával, melyek a két király színei is voltak, a nép egységét fejezik ki ebben az olvasatban…

Címkék: legendás növények díszcserjék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr985467852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)