HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Úgy alakult, hogy szeptember első hetében én is Sopronba indultam, hogy pár napot abban a városban töltsek, ahol születtem és ahol gimnáziumba jártam. Sok személyes élmény köt ide, szeretem ezt a várost. Hihetetlenül élveztem most is az ott töltött pár nap minden pillanatát. Különösen az újonnan megnyitott, kiépített Várfalsétány okozott nagy örömet. Évtizedekkel ezelőtt ebből a területből alig látszott valami. Sokszor csak sejtettük, hogy a növényzet alatt valahol mélyen érték lapul, és a házak udvarát lezáró kőfalak is rejtenek valamit.

sopron16.jpg

A kiépült Várfalsétány a várfal tövében fut. Egyes részeit a hetvenes években alakították ki, de ezeket egymástól akkor még zárt udvarok, falak választották el.

sopron2.jpg

A sétány legújabb szakaszát idén adták át. Ezzel az új résszel együtt közel 600 méter hosszan sétálhatunk a középkori városfalak mellett. A sétaút a zeg-zugos, keskeny, kiszélesedő, majd újra összeszűkülő részeivel, épületek között átjáró lépcsőivel segít a múltidézésben. Valóban belülről láthatjuk a város egykori védelmi rendszerét.

A település első falai még a római kor előtt készültek. Anyagát a későbbi építkezéseknél felhasználták, ezért alig van nyoma. A római korban, a IV. században kváderekből építették fel azt a 3 méter vastag falat, melyet a máig meglevő első védőfalnak tekintenek. Az írások szerint 34-36 darab bástyával erősítették meg azt.

Ehhez hozzáépülve a XI. században készült el a következő fal, az úgynevezett vörössánc. Tetején a XIII. században emelték a középkori belső városfalat harmadik védelmi vonalként. Ezt a hármas falgyűrűt csak a XVIII. század utolsó évtizedeiben bontották meg először.

Ekkor kezdődött meg a várárok beépítése is. Ezzel a várfalakat a lakó-, és középületek fokozatosan eltakarták, mert a házakat ráépítették a falakra. Csak a második világháborús bombázások után kerültek elő, illetve váltak újra láthatóvá az addig rejtett falmaradványok. A feltárások is ezt követően kezdődtek meg, és tartanak a mai napig.

sopron8.jpg

Sopron belvárosát valaha övező hármas falgyűrűből a külső öv mára csak néhány szakaszon maradt fenn. A középső fal a patkó alakú bástyákkal jobb állapotú.

sopron12.jpg

A Szent György utca járószintje közel 3 méterrel magasabban van, mint itt a Várfalsétány. A fal alapja a XI. században épített vörössánc. Kazettás szerkezetét fagerendákból alakították ki, hézagait földdel és építési törmelékkel töltötték fel. Ez a betöltött anyag égett át magas hőmérsékleten, ezért a hézagokba töltött anyag vörössé vált. Ez lett az alapja a későbbi középkori várfalnak. A képen a Szent György templom tornya látható, maga az utca az épület túloldalán.

sopron13.jpg

A XVII. században épült Nagyrondella a lőrésekkel.

sopron10.jpg

Egy a hangulatos kávéházak közül, melynek terasza a Várfalsétányra nyílik.

Ennyi volt a történelem, és most nézzük meg kertész szemmel a sétányt. Milyen növényeket láthat itt, aki erre sétál?

sopron7a.jpg

Kőfali pintyő (Cymbalaria muralis) az évszázados falak repedéseiben. Ezt a kedves kúszónövényt szinte minden ódon várfalon láttam már. Nagyon gyorsan növekszik. Volt idő, amikor egy cserépből a teraszom repedéseibe jutva kezdett új életet.

sopron3.jpg

A várfalakon vadszőlő (Parthenocyssus tricuspidata ’Weitchii’), borostyán (Hedera helix) és erdei iszalag (Clmeatis vitalba) kúszik.

sopron14.jpg

Nyárfák, juharok, kőrisek az elmúlt évtizedek spontán fásodásának emlékei.

sopron19.jpg

A római kori város maradványai a Városház utcai romkertben. A városfal, egy római út és a lakóépületek falai is látszanak.

sopron6.jpg

Borostyán (Hedera helix), oroszlánszáj-tátika (Antirrhinum), vénuszhaj páfrány (Adiantum capillus-veneris) él a romkert falain.

sopron18.jpg

Oszlopos gyertyán (Carpinus betulus ’Fastigiata’) szerintem jó választás volt a Várfalsétány fásításánál. Felfelé törő ágrendszere a magasba vezeti a szemet.


sopron4.jpg

A Tűztorony fotója nélkül nem érhet véget az írás. Íme, ahogy a Várfalsétányból látszik nappal...

sopron1.jpg.....és éjjel.

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr235506009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)