HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A tél borongós napjait a zöldséges polcokon látható szebbnél szebb, finomabbnál finomabb és érdekesebbnél érdekesebb gyümölcsök is vidámabbá tehetik. Nézzük csak… ott az a narancssárga, az nem datolyaszilva?

datolyaszilva1.JPG

Dél-Kelet Ázsia (Japán, Kína) őshonos növénye a datolyaszilva, más néven kákiszilva, vagy hurma. Kínában, Indiában már az ókorban termesztették, a Földközi tenger vidékén is régóta telepítik. Közép-Európában viszont csak olyan éghajlatú területek téli hidegét éli túl, melyek alkalmasak szőlőtermesztésre is. Vagyis hazánkban sem véletlenül találjuk meg egyre több példányát kertekben, parkokban, arborétumokban.

Szép, tömött koronájú fává fejlődik, 10-12 méternél ritkán lesz magasabb. Őszi lombszíne is szép, hasonlóan színeződik, mint bogyó termése. Lapított, paradicsomra emlékeztető termése narancssárga színével igazán figyelemfelkeltő. Íze, ha már megérett, az édes sárgabarackot idézi. 

Aki éretlenül harapott bele a datolyaszilvába, egyhamar nem felejti el azt a szájat összehúzó ízt. A fanyarságát a csersav okozza, mely az érés során fokozatosan elbomlik. A gyümölcs utóérő, jellemzően a csészelevelekkel együtt októbertől kezdődően vágják le a hajtásokról. Így láthatjuk őket a zöldségesnél is. A gyümölcsének magas a C-vitamin tartalma, emellett karotinban és cukorban is gazdag. A héja is fogyasztható.

datolyaszilva2.JPGItt még a kicsi, éretlen gyümölcskezdemény látható, a csészelevelekkel.

Erősen hideg teleken a fa fiatal ágai, hajtásai nálunk visszafagyhatnak. Idősebb korú példányai már kevésbé érzékenyek. A Budapesti Corvinus Egyetem (Kertészeti Egyetem) Budai Arborétumában és a Füvészkertben is láthatóak szép példányai.

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr785683852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)