HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Arpadhazi_szent_margit.jpgÁrpád-házi Szent Margit (1242. január 27. – 1271. január 18.), nyitja meg az évkörben az Árpád-házi vagy ahogy ők magukat nevezték, a Turul-nemzetség szentjeinek sorát.

Margit IV. Béla királyunk leánya, a németek legtiszteltebb szentjének Erzsébetnek unokahúga és húga a lengyelek által magasztalt Szent Kingának. Nevét Antiochiai Szent Margit, a középkor egyik legtiszteltebb női szentje után kapta, akinek ereklyéit nagyatyja, II. András a Szentföldről hozta magával. Az ókeresztény vértanút István király és Szent Márton mellett, népünk mindjárt patrona regni-ként tisztelte. Margit hetedik gyermekként született, a tatárjárás idején fogant és szülei engesztelő áldozatul ajánlották fel az ország megmenekülésért. A Nyulak szigetén nevelkedetett, anyanyelvén ismerkedett az evangéliumokkal, alázatra törekedett, nem vágyott a világi életre, a világszép királylány királyi kérőjét többször is visszautasította. Kegyetlenül sanyargatta magát, ami népünktől távolabb állt, az itáliaiak, akik a nagy ünnepeken magukat szigorúan ostorozták nagy becsben tartják. Rendelkezett a jövőbe látás képességével, mint sok más Árpád-házi, IV. Béla ezért az ország nehéz kérdéseiben tanácskozott leányával.

margareta_2.jpg

gyöngyvirag.jpg

Ikonográfiáján csillagos palástban, lábánál koronában jelenik meg legtöbbször.

Neve a görög eredetű Margareta, annyit tesz: gyöngy. Ha kertben margarétát, gyöngyvirágot, gyöngyvesszőket nevelünk Szent Margitra is emlékezünk.

Címkék: magyar kert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr925768934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)