HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Kürosz perzsa király hírvivő virága volt. A jázmin, a perzsa királyi posta parkosított útvonalát végig szegélyezte, a hatalmas birodalom teljes hosszában.winter-jasmine.jpg


A téli jázmin vesszein Ágota napjára megjelenek a sárga csillagként ragyogó virágok. Virágai az elmúlás utáni örök életet hirdetik, mint ahogy az idők fordulója után maga a vértanú Ágota is tette. Így lett egy királyi növényből a szent jelképe.  Virága nem is lehetne más színű mint sárga. a sárga a keresztény színkultúrában a kirekesztés színe volt és ezzel a szent színe is lett, aki kizárta magát az élet hívságaiból és eljegyezte magát a születő Napfénnyel, Krisztussal.

A téli jázmin az olajfafélék családjába tartozik. Nemzetségének hazánkban leggyakrabban ültetett faja. A növény kínai eredetű. Ívesen lehajló ágai 1,5-2 méterre is megnőnek,jellegzetesen négyszögletűek, élénk zöldszínűek. Lombhullató cserje, párosan átellenes hármasan összetett levelekkel. Vesszői a földig hajolva meggyökeresednek, majd ívesen továbbnőnek.

 images.jpg

február 5.: Ágota

Ókeresztény vértanú, legendája szerint Cataniában élt, halála után egy évvel a kitörő Etna láváját az ő koporsójáról levett fátyollal tudták megállítani. A régiek a tűzvész ellen kérték Ágota védelmét és a haza szabadságáért imádkoztak hozzá. Hazánk több vidékén, napján kenyeret szenteltek és a háztető alátették, hogy a tűzvészt elűzzék a háztól.

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr215809884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)