HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Épületfalak, pergolák, kerítések szép takaró-, és dísznövényei a kapaszkodó cserjék. Csúcshajtásaik fejlődnek legerőteljesebben, így tudnak egyre magasabbra törni, rácsokat, oszlopokat befutni. Oldalhajtásaikat, alsó rügyeiket csak másodlagosan fejlesztik ki. Ezeket a cserjéket tehát csak akkor engedjük felfelé növekedni, ha már legalább 5-6 egészséges, erős hajtásuk van. A hosszú hajtások intenzív fejlődése csak ezután legyen fontos.

campsis.JPG

A trombitafolyondár egyéves vesszőit tavasszal metsszük vissza.

Hogy alakítsuk ki a növényeket? A fiatal példányokat tavasszal 2-3 rügyre vágjuk vissza, majd az év folyamán igazítsuk a hajtásaikat és segítsük, hogy a befuttatandó felülethez jussanak. A fenntartó metszés szerepe e növényeknél a túlzott növekedés visszafogása, a beteg részek eltávolítása, ritkítása tavasszal, és ha szükséges nyár elején is. A fajok nagy része erős növekedésű. Ereszek, tetőcserepek alá befutva károkat okozhatnak, ezért időben ritkítsuk a zöldtömegüket.

wisteria.JPG

A lilaakác agresszív növekedésre képes, ritkítsuk erősen.

A kapaszkodó cserjék között vannak olyan fajok és fajták, például a lilaakác (Wisteria) és a trombitafolyondár (Campsis), melyek alkalmasak törzses fácska nevelésére. A nevelés kezdetén válasszunk ki egy erős, egészséges hajtást és azt neveljünk fel egy karó mellett. Majd az általunk kiválasztott magasságban vágjuk vissza, és innen indítsuk a koronát. Munkánk eredménye egy szabálytalan alakú, virágban dús korona lesz, amit a fenntartó metszésekkel tetszőlegesen alakíthatunk, formázhatunk. Ezeket a növényeket kiszáradt fák törzsére is futtathatjuk.

lonicera_japonica_halliana.JPG

A japánloncot (Lonicera japonica 'Halliana') kerítésre is futtathatjuk, finom illatú virágaiban sok örömünk lesz.

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr525828715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)