HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

tulipan_2.jpgLorántffy Zsuzsanna Erdély nagyasszonya 1600 táján született, az akkor végvárnak számító Sajó parti Ónod várában. A napokban, április 18-án emlékezünk 1660-ban bekövetkező halálának  355. évfordulójára. Lorántffy Zsuzsanna korán, már 1614-re, vérzivataros időkben,  árván maradt leánytestvéreivel együtt. 1616-ban elfogadta Felső-Magyarország legbefolyásosabb sarjának leánykérését és feleségül ment I. Rákóczi Györgyhöz. Házasságuk nem csak a két hatalmas vagyon egyesítéséről szólt. Fennmaradt terjedelmes levelezésük mély érzelmekről és tiszteletről árulkodnak. Szerelmüknek örök emléket állítanak Lorántffy Zsuzsanna tulipánjai.

A tulipánt jövevény virágként tartjuk számon, bár a Kárpát-medencében 4 faj is él vadon, közülük legismertebb az al-dunai Vaskapu szorosban és környékén nyíló magyar tulipán (Tulipa hungarica). A 40-50 cm, magas áprilisban nyíló növény nehezen megközelíthető hegyes sziklákon virít.

tuipan_1.jpgA török hódoltság idején, az 1550-es években kerül be a Kárpát-medencébe a tulipán tíz fajtája. A magyar tulipánkultusz alapjai, a virág számtalan változatának elterjedése azonban Lorántffy Zsuzsanna nevéhez köthető, ki  1646-ban 131 tulipánhagymát hozatott a pozsonyi Érsekkertből. A Rákóczi birtokokon fialtatott hagymák küldöncök féltve őrzött tarisznyájában és zsebében lapulva eljutottak a maradék Magyarország és Erdély várkertjeibe. A tulipán nem ismeretlen növényként hódította meg a magyar nagyasszonyok szívét, erről a török időket megelőző évszázadokból megmaradt motívumkincsünk árulkodik. A tulipán virága, mint a befogadó női minőség már korábbról hagyományaink része volt. Növénytörténeti munkák feltételezése szerint a tulipán termesztése a Takla-Makán sivatagot északról és nyugatról határoló Tien-san hegység és a Pamír-Altaj környékén, az ősi szkíta területeken  kezdődött, hol 51 féle tulipán honos.

 

kép: tarkatulipan_origi

Címkék: évelők legendás növények évszakok a kertben kerttörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr827367470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)