HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A kertekben lassan már elnyílnak a kökörcsinek különleges hangulatú virágai. Ha napsütésben rápillantunk kicsinyke bokraikra, egyszerűen nem tudunk tovább menni: megakad a szemünk a molyhos bimbókon, a lilás árnyalatú szirmokon és a világító aranysárga porzókon. Én minden tavasszal így járok, újra és újra le kell hajolnom és megsimogatnom virágait.

pulsatilla_vulgaris2.JPG

 

A kökörcsin névben a kék színt jelentő török ’kök’ szó rejtőzik. Ahogy dr Csapody István írja, „népünk tehát ennek az Eurázsia belsejében élő és elterjedt fajnak ismeretét a török népekkel való első találkozás idejéből hozta magával”. Az 1500-as években kökörcz, kökerczin, kökörchin néven volt ismert.

pulsatilla_vulgaris.jpg

A fotókon egyik fajtáját, a nyugati-, vagy európai kökörcsint (Pulsatilla vulgaris subsp. vulgaris) látjuk. Napos fekvésben, jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajban érzi jól magát. Európában őshonos, köves lejtők, meszes, száraz gyepek növénye. A porzók élénk színe a beporzást végző rovaroknak szól, akiket még a virágok illata is csábít.

Társíthatjuk más évelőkkel is, de arra vigyázzunk, hogy erőteljesen terjedő tövű szomszédok mellé ne telepítsük, mert elnyomhatják.

Sokszor már március végén megjelennek első virágai, de fő nyílási időszaka az április. 15-30 centiméteres bokorrá fejlődik. Betegsége még nem ismert. Finoman szeldelt levelei enyhe teleken zölden telelnek át, ahogy idén is. Ilyenkor elég, ha tél végén vágjuk vissza őket, hogy helyet adjunk az újak fejlődéséhez.

A kökörcsin minden része mérgező, ezért legyünk óvatosak.
Egyik változata, a leánykökörcsin (Pulsatilla vulgaris subsp. grandis) védett növény hazánkban, eszmei értéke 10.000 forint.

 

Címkék: évelők növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr227444052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)