HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Írásunkban a park növényvilágát szeretnénk bemutatni. A meghatározó fajokkal és fajtákkal ismerkedünk meg, hátha valaki kedvet kap és saját kertjében is látni szeretni őket.

A fehér virágú cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens ’Annabelle’) az első, amelynek gömbjein a nyári hónapokban megakad az ott tartózkodók szeme. A fajta fehéres zöld színű virágok tömegét hozza a nyár közepétől egészen a fagyokig. Díszét még ezután sem veszíti el, a megbarnuló virágfejek télen is ott maradhatnak.

A hortenziák közül ez a fajta nem érzékeny a mészre, tehát enyhén meszes talajba bátran ültethetjük. Ez az igazi értéke számunkra a 25 centimétert is elérő virággömbök mellett. Laza, nyíratlan sövényként is telepíthetjük, így 1,20-1,50 méter magas virágfalat kapunk, mely szegélyként kísérheti a kerítéseket, kerti utakat is. Ekkor a töveket egymástól 50 centiméteres távolságra ültessük.

hydrangea_annabelle.jpg

Ültethetjük napra, de vigyázzunk az erős, nyári perzselő napsugarakra. Szépek fák lombjának laza árnyékában is, ahogy ebben a kertben is oda kerültek. Vizet áteresztő, tápanyagban gazdag talaj az ideális számára, de a szárazságot nem szereti. Használjunk inkább komposztot, vagy szerves alapú trágyát műtrágya helyett. Kétévente érdemes tavasszal töve köré gyommag mentes komposztot teríteni, ami majd lassan ad tápanyagot a növénynek, és amíg takarja a talajt a komposztréteg, a nedvességet is megtartja.

A talajtakaró rózsák a kertek kedvencei, ha jó fajtát választunk, nyílnak egészen a fagyokig. A rózsanemesítők kitettek magukért és ma már fajták sorát kínálják. Itt a kertben Rosa x polyantha ’The Fairy’ és ’The Fairy Rouge’ vegyes ültetése díszlik egész nyáron.

rosa_the_fairy_rouge.jpg

Telepítsük a két fajtát bátran napos helyre. Kiskertekben inkább akkor javasolom, ha viszonylag nagy felületet ültetünk be velük. Kicsi virágait sűrűn hozzák a hajtások végén. Amíg kicsik a tövek, gyomláljunk alaposan, később nehéz lesz a tövek közé benyúlni. Tüskéi néha marasztalóak. A mulcsozás segít a gyommentességben és a nedvességet is megtartja a talajban. A virágok tömve teltek, rózsaszín illetve piros színűek. A talajt a virágszőnyeg idővel 50-80 centiméter magasságban fedi majd.

rosa_the_fairy.jpg

                                                            /fotó: smgrowers.com/

Az árnyékos, félárnyékos területeket gólyaorrok (Geranium sp.) és árnyliliomok (Hosta sp.) fogják takarni pár éven belül. A napos helyeken a sudárzsálya (Perovskia sp.) kékje és a tollborzfüvek (Pennisetum sp.) ezüstös színű bugái díszítik majd a piros- és sárga levelű zsályák (Salvia officinalis 'Purpurascens és 'Icterina') alacsony örökzöld bokraival együtt. 

                                          

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr9314586828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)