HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Talán csak pár hét és belépnek életünkbe a tavasz illatai és színei. Köztük ez a virágszőnyeg is életre kel, mely az árnyékos kertrészek rövid életű tavaszhírnöke. A sárga virágú salátaboglárka (Ficaria verna) és a kék fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) virágszőnyegébe mélyzöld leveleivel bekúszott a borostyán (Hedera helix).

muscari_ficaria_hedera.JPG

Érdekes növényegyüttes így a három növény. A salátaboglárka szinte észrevétlenül jelenik meg, majd ugyanilyen gyorsan vissza is húzódik földalatti gumójába a következő tavaszig. Eurázsiában, Észak-Afrikában honos, de szinte egész Európában megtaláljuk, mert gyorsan terjed, ha kedvére való helyet talál magának. Árnyékos, félárnyékos helyek növénye, kedveli a nyirkos tavaszt, és az olyan talajt, ahol nem áll meg a víz. A virágzás előtt gyűjtött leveleinek magas a C vitamintartalma, ezért régen skorbut ellen fogyasztották.

Két-három centiméteres fénylő aranysárga virágait szépen egészíti ki a fürtös gyöngyike kékje. A gyöngyike terjedő képességében nagyon hasonlít sárgavirágú társára. Elszórja a magját, neveli fiókhagymáit. Pár éven belül egészen nagy területet képes befedni. Laza talaj kedvel ő is, és a félárnyék mellett napra is kerülhet.

A harmadik növényünk itt a borostyán. Vigyázzunk vele, mert nagyon agresszíven terjed. Ahol nincs méltó ellenfele, ott átveszi az uralmat és elnyomja a társait. Kapaszkodó gyökereivel falakat, kerítéseket, fatörzseket fut be. Ha ezek a gyökerek a talajjal érintkeznek, rendes gyökerekké alakulnak és a borostyán talajtakaró növényként viselkedik. Ritkítsuk, rendszeresen.

Címkék: évelők növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr8514654497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)