HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Válasszunk kertünk körülményeihez növényeket, így kevesebb lesz a kertfenntartásra fordított időigény. A legfontosabb, amire figyelnünk kell, az a fény- és talajállapot, valamint a vízhelyzet, vagyis tudjuk-e rendszeresen öntözni a kertünket, vagy ezt a feladatot a természetre bízzuk.  

nyusziful_levendula3.jpg

Fény szempontjából a növények egy része a napos fekvést kedveli. Egy másik részük félárnyékban, harmadrészük pedig árnyékban érzi jól magát. Napos fekvésnek azt tartjuk, ahol a nyári időszakban legalább 6-7 órán keresztül süt a nap. Jellemzőbb azért az ennél hosszabb napos idő, hiszen ezek a területek általában nyíltak, szabadok.

Ez a fotó nyáron készült, nyári színkavalkádot láthatunk. A kiültetés helye akkor kap napot, amikor a természet ezt biztosítja, a területet semmi sem árnyékolja. A kertrészlet elején a gyapjas tisztesfű, ismertebb nevén a nyuszifül (Stachys byzantina) látható a molyhos-gyapjas levelek közötti júniusi rózsaszín virágaival. Mögötte ott a levendula (Lanadula angustifolia) kékje és jobbra a ligeti zsálya egyik rózsaszín virágú fajtája (Salvia nemorosa ’Rosenwein’). Közvetlenül a nyuszifül mögött egy másik rózsaszín virágárnyalat virít, a díszgyertyáé (Gaura lindheimeri). A hátteret pedig ágyásrózsák csoportja színesíti egész nyáron. A növények közötti szabad földterület takarására itt fenyőkéreg mulcsot használnak, mely megtartja a nedvességet és a gyomosodást is lassítja.

szellorozsa_golyaorr2.jpg

Az árnyékos, félárnyékos helyek a napnak csak egy rövidebb részében kapnak fényt. Félárnyékban a növényeket a nyári időszakban csak 4-5 órányi közvetlen napsütés éri, inkább reggel és délelőtt. A természet gondoskodott arról, hogy ezen helyekre is találjunk olyan növényeket, melyek egész évben szépek és még virágokkal is köszönthetnek bennünket.

A fotó a gólyaorr (Geranium ’Johnson’s Blue) kék és a kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis) rózsaszín virágainak nyári párosát mutatja. A két színárnyalat együtt itt júniusban nyílik, félárnyékban. A gólyaorr ilyenkor már lassan befejezi virágzását, a szellőrózsa viszont még hónapokig díszlik. Mindkettő hosszú életű növény, gyökereik tarackolnak, töveik terebélyesednek.

 

Címkék: évelők kertet tervezünk növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr1414717669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)