HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kankalin_4.jpgSzüleim kertje a kaposvári Művésztelep lábánál az elmúlt harminc évben sok változást megélt, de talán az idei tavaszváró ruhája a legszebb. Pár napja virágba borult a gyep. A lassan zöldellő gyepben az ibolyák mellett nagy telepet alkotva előbújt a kankalin. Az eredeti egy-két tő több éve, a nőnapi köszöntések után, a cserépben már kókadozva került kiültetésre a gyepszegélyre. Varázslatos látvány a sárga virágmező.

kankalin_1.jpgAz aprócska termetű lágyszárú növények majd mindenhol otthonosak a Földön, az északi félgömb mérsékelt éghajlatú részeitől kezdve, le egészen Etiópiáig, de Új-Guinea trópusain és Dél-Amerika mezőségein is előfordulnak.

Nálunk a kertben az őshonos szártalan kankalin (Primula vulgaris) csalogatja a tavaszt. A tölcsér alakúak virágok, a hosszúkás levelek között ülnek. Egy-egy növényke félgömb alakú párnát alkot. Ha hagyjuk, hogy a gyepben tért foglaljon, akkor az első fűnyírással várjuk meg a levelek száradását. Ha kevésbé festői, rendezettebb körülmények közé szeretnénk ültetni, akkor kiváló sziklakerti növény, de tavaszi virágágyások szegélyezésére is alkalmas.

A húsvét váró időszak virágára, mint a mennyek kapuját nyitó kulcsokra tekintettek a régiségben.Ezért Szent Péterhez kötötték, de ily módon Máriát is jelképezi aki fia által megnyitotta az embervilágnak a mennyek kapuját. Egyes tájegységeken Szentgyörgy virágnak is hívják, mivel a szent névünnepre borul virágba.

 

Nem csak szép, de gyógyít is. Napi egy-két csésze kankalintea vértisztító hatása révén kiválaszt minden olyan mérgező anyagot, amely ízületi bajokat, köszvényt és reumatikus megbetegedést okozhat. A kankalintea ideg- és szíverősítő, csillapítja a migrént.

Címkék: évelők magyar kert gyógykert biokert évszakok a kertben kertészkedő néphagyomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr614732781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)