HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Látni és nem megragadni, látni és nem megtartani, útjára engedni. A hanami, a cseresznyevirágzás japán ünnepe ezt idézi meg. A természet csodálatát, a szépség örömét úgy jeleníti meg, hogy tudjuk, talán holnap egy erős szél, egy hideg éjszaka vagy egyszerűen az idő hossza lesz az, ami elhervasztja a szirmokat, hogy azok aztán lehullva még egy rövid idegig a talajt színesítsék meg.

japan_diszcseresznye2.jpg

Japánban a cseresznyefák virágzása örömünnep, fiatalok, idősek kelnek útra minden évben, hogy újra lássák a virágok és az élet csodáját.

A hanami (花見, szó szerint „virágnézés”) gyönyörködés a tavasszal virágzó cseresznyében és a japán szilvában. A cseresznyefa virágzása rövid ideig tart, a teljes virágba borulás (mankai) és az első virágfakadás (kaika) között általában mindösszesen egy hét van.

Hazánkban is ismertek és egyre kedveltebbek a japánból származó díszcseresznye fajták. Sokan ültetik és a fák ilyenkor a rózsaszín különböző árnyalataiba öltöztetik a kertet. Léteznek karcsú (Prunus serrulata ’Amanogawa’) és szélesen oszlopos (Prunus serrulata ’Taihaku’) koronájú fajták. Ismertek a fordított kúp alakú koronát nevelőek (Prunus serrulata ’Kanzan’ és Prunus serrulata ’Royal Burgundy’) és a csüngő ágúak (Prunus x yedoensis ’Shidare-yoshino’) vagy a különleges fehéres zöld virágú fajták (Prunus serrulata ’Ukon’) is.

Budapesten, a Füvészkert gyűjteményében látogassuk meg ezeket a fákat, ott még többet is láthatunk. Most nyílnak.

Címkék: ajánló legendás növények évszakok a kertben díszfák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr7114749037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)