HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »

Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Kicsi vagy nagyobbacska bokrokon sok kertben nyílnak most tulipánra emlékeztető formájú, rózsaszín és fehér árnyalatú virágok. Mindenki ámulatára hozzák mutatós díszeiket. Köznapi nyelven tulipánfának nevezik őket, de ennek hallatán a kertészek és a botanikusok kissé felkapják a fejüket. Mert a tulipánfa, ahogy nevét a botanikusoktól kapta, nem ez a növény.

lilomfa.jpg

a liliomfák (Magnolia fajok)

Legtöbb faja Kelet-Ázsiában és Amerikában él. Virágaik nagyok, feltűnőek, gyakran a csészeleveleik is sziromszerűek, ami tovább növeli látványukat. Korábban nyílnak, jellemzően áprilisban, aztán nevelik ki zöld leveleiket. Mészkerülők, meszes talajban leveleik megsárgulnak, gyengén fejlődnek. A legismertebb közülük talán a fenti képen is látható kerti liliomfa (Magnolia x soulangeana).

tulipanfa.JPG

a tulipánfák (Liriodendron fajok)

Hazája Észak-Amerika és Kína. Fajtái magas fákká növekednek, virágai nyár elején, júniusban nyílnak, zöldes-sárgák. Ha pedig leveleit közelről megnézzük, gyermekkorunk tulipán rajzát látjuk megelevenedni bennünk. Pont olyanok a levelei, ahogy annak idején a tulipánt lerajzoltuk egy papírlapra. Tápdús talajt kedvel, hazájában csodaszép fasorokat telepítenek belőlük. Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) 15-20 méterre nő, nálunk sokfelé telepítik, elsősorban az ország nyugati területein. Ennek a fajnak a virágját mutatja ez a kép.

 A két faj minden különbség ellenére rokona egymásnak, mindkettő a liliomfa félék családjába (Magnoliaceae) tartozik. Közel 200 fajuk ismert Dél-Kelet Ázsiában, Észak-Amerika atlantikus területein, Dél-Amerika északi területein és az Indo-Maláj vidéken.

Ha jobban megnézzük a két növény virágját, igazat adhatunk a botanikusoknak. Mégiscsak a tulipánfa virága hasonlít jobban a tulipánra. Ebben egyet érthetünk.

Címkék: évszakok a kertben növénybemutató díszfák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr114759065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)