HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Év s z a k o k  a  k e r t b e n

 
 
 
 
 
... jelöljük ki a pontos helyét a kertben, majd készítsük el az ültetőgödröt. Ha hosszútávon akarunk jót a fának, akkor nem lesz könnyű dolgunk, mert 100x100x80 centiméteres gödröt kellene kiásnunk. Megérné, mert a fa kezdeti fejlődését segítenénk vele. 
 
 
 
 
 
 
 
 
A gödör aljára tegyünk érett marhatrágyát, vagy humusztrágyát a talaj tápanyag tartalmának növeléséért, majd töltsünk vissza az eredeti, sötétebb színű feltalajból a gödör aljára. A fa új helyén se legyen mélyebben, mint eredetileg volt. A földet tehát úgy terítsük vissza a gödörbe, hogy ezt biztosítani tudjuk. Tömörítsük a földet fa gyökerei mellett, majd alakítsunk ki földtányért a törzs körül, ami később megtartja az öntözővizet.
 
 
A fákat rögzíteni is kell, hogy a szél ne nehezítse a gyökérképződést a fa állandó mozgatásával. Korosabb fákat három, a fiatalabbakat egy karóhoz kössük ki. Ezután jöhet az alapos öntözés.
 
De térjünk még vissza egy kicsit az ültetéshez, mert előtte meg kell vizsgálnunk a korona szerkezetét. A faiskolákban vásárolhatunk szabadgyökerű, földlabdás, vagy konténeres fát.
 
 
      
A szabadgyökerű és a földlabdás díszfák gyökerei a kiszedéskor sérülnek, rövidebbek lesznek. Azért, hogy a gyökerek és a föld feletti részek, vagyis a vesszők, gallyak egyensúlya megmaradjon, a koronát is vissza kell vágni. A koronaforma figyelembe vételével a vesszőket, ágakat harmadára metsszük vissza. Emellett a sérülteket, betegeket, befelé növőket tőből vágjuk ki. Ha ezt elmulasztjuk, a kihajtást követően a nagyobb lombfelületet kevesebb gyökér látná el. Vízhiány alakulna ki, a fa lassabban fejlődne, vagy elpusztulna.  
 
 
 
 
Fasor telepítésénél a fajta növekedési erélyétől függően 5-8 méterre ültessük egymástól a fákat és idővel, ha szükséges ritkítsuk. Ha sűrű facsoport a célunk, akkor a minimális tőtávolságot a gondozás lehetősége szabja meg. Ha árnyéki füvet szeretnénk nevelni a fák alatt, akkor legalább 2,5-3 métert hagyjunk közöttük a fűnyírás miatt.
A telekhatártól való ültetési távolságot mindenképpen tartsuk be. Ha az adott település helyi előírásai másképpen nem rendelkeznek, akkor két méterre, vagy annál távolabb ültethetünk fát a telekhatártól. 

Címkék: évszakok a kertben

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr903346267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olaci 2011.11.06. 20:28:11

A cikk jó, de megemlítettem volna a normál faiskolai anyag és a tulkoros vagy iudősfák ültetésével kapcsolatos problémákat. Laci
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása