HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 

K a l a n d o z ó

Chelsea1.jpgA világ legnagyobb múltjával rendelkező virágkiállítást 1913 óta rendezik meg Londonban. A Chelsea Flower Show az egész világon népszerű, de különösen az angol kertbarátok látogatják érdeklődéssel az egész napos szórakozást ígérő rendezvényt.

A kertek versenye, a kerti kiegészítők-, az új növényfajták-, és a virágkötészeti bemutató mellett van lehetőség enni, inni, pihenni és beszélgetni egy füves rézsűn, egy étteremben, vagy akár egy kényelmes padon. A rendezvény helye a hazánkban és Európa más országaiban szervezett kertészeti kiállításoktól eltérően egy park, a Királyi Kórház (Royal Hospital) nagy parkja. A füves, angol módra szépen rendben tartott területéből 4,5 hektárt adnak át a kiállítóknak és a látogatók ezreinek minden év májusában. A kiállítás végén pedig a területet újra gyepszőnyegezik és visszaállítják a parkot eredeti pompájában. Mintha senki sem járt volna arra… A kiállítás belépőjegye nem olcsó, mégis rengetegen vannak.

A rendezvény csúcsa mindig a kertek versenye. A kertépítők és a kerttervezők már a kiállítás előtt közel egy évvel jelentkeznek a megmérettetésre, és a komoly anyagi hátteret igénylő alkotásaikat szponzorok segítségével készítik el. Emellett azonban minden látható itt, ami a kerthez hozzá tartozik, amit egy kertben el tudnánk képzelni: növények, kerti szobrok, kaspók, kerti lámpák, szökőkutak, bútorok… Persze nem minden egyezik például az én ízlésemmel sem, de a lényeg, hogy mindenki találjon valamit, ami megragadja a fantáziáját. Legyen az bioszappan, fém szitakötő, színes üvegből készített virág, szárított virágszirmokkal díszített kép, kerti kesztyű, metszőolló. Ez csak néhány dolog, ami most hirtelen eszembe jutott.

A kertekről majd legközelebb lesz szó, most minden egyébről igyekszem kis ízelítőt adni.

 

Chelsea2.jpg

Érdekes és szép kerti díszek, kerti plasztikák. Finoman megmunkált, és egymáshoz igazított, csiszolt kövekből készítette a művész a formákat. Ízlésesek, egy modern stílusú kertbe szépen beilleszthetőek.

Chelsea3.jpg

Itt pedig egy rusztikus, terméskőből készült, lakásban és kertben is mutatós dekorációs elem.

.Chelsea4.jpg 

 Kedves, vidám bronz figurák...

Chelsea5.jpg

 ...kinek-kinek tetszése szerint.

 

Chelsea6.jpg 

Pihe-puha párnák egy mozgó sátor-fotelban, melyet rögzíthetünk egy terasz közelébe, vagy egy árnyat adó fa ágaira. 

Chelsea7.jpg

Itt egy kényelmesnek tűnő, formás, egyedi kis pihenő-lakot látunk.

  

Chelsea8.jpg 

A virágkötészet témája idén a csillárok világa volt. Nagyvonalú formák kristályokból, gyöngyökből, virágokból, és minden másból, amit a fantázia megengedett.

Chelsea9.jpg

A legtöbb virágkötő az orchideát használta fel díszítőelemként a növények közül.  Vajon angol kastélyokban viszont láthatnánk ilyen csillárokat egy-egy családi ünnepségen?

Chelsea10.jpg 

 Az orchideák ezrei Thaiföld növényvilágának sokszínűségét mutatták be.

Chelsea11.jpg

Persze, az orchideákon kívül más trópusi, szubtrópusi virágot is láthattak itt a látogatók, de igazán az orchideák színei vonzották a tekintetet.  

 

Chelsea12.jpg 

Műfű vagy igazi? Közelről derült csak ki az igazság: a kocsit műfűvel borították be, de elé gyepszőnyeget terítettek.

Chelsea13.jpg

A fém halacskáknak pedig víz helyett a szélben hajladozó fűszálakkal kellett beérniük.

 

Chelsea14.JPG 

A krizantémok között két zöld virágú fajtára lettem figyelmes. Szokatlan, újszerű és szép volt. Már nálunk is lehet látni virágboltokban hasonló színű változatokat.

Chelsea15.JPG

Itt a prótea, vagy csodafa virágai láthatóak.

 

Chelsea16.JPG 

Csillagfürtök és ...

Chelsea17.JPG

... az angol rózsák elmaradhatatlan kavalkádja.

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr924587466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása