HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Érdekes hírt olvastam tegnap. Lezárult a budapesti Madách tér terv-, és ötletpályázatának lakossági szavazása. Az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal október 15-én hirdette ki a győztest. Összesen 1325-en szavaztak a koncepciótervekre. A többség, több mint nyolcszázan a tervek közül az alábbit választották.

madachI..jpg

A tervezők elképzelése szerint a térre egy nagy felületű, monolitikus elem kerülne, ami összhangban van a diadalív nagyságával. A terv szabadon hagyja a teret a különböző rendezvények számára. A jelenlegi parkoló helyére pedig egyebek között szökőkút és utcabútorok kerülnek majd.

A kerület úgy döntött, hogy az elkövetkező két év nagyobb térátalakításaiba továbbra is szeretnék bevonni a lakosságot. Véleményt kérnek majd a Klauzál és az Almássy tér új kialakításairól is.

Most nézzük a második és a harmadik legtöbb szavazatot kapott ötletek látványterveit és végül a jelenlegi állapotot.

madachII..jpg

A második helyezett terv.

madachIII..jpg

A harmadik helyezett terv.

madach1.jpg

A Madách tér a parkoló gépkocsikkal.

A Madách tér múltjáról röviden

A Madách tér és út kialakulásának története több, mint száz évre nyúlik vissza. 1902-ben dr. Morzsányi Károly, Erzsébetváros országgyűlési képviselője, a Fővárosi Közmunkák Tanácsának tagja vetette fel az Erzsébet (majd Madách) sugárút létesítését azért, hogy belső Erzsébetváros, főként a Király és a Dob utca közötti területét "közegészségügyi, közlekedési és szépészeti szempontból" rendezze. 1930-ban nyilvános tervpályázatot írtak ki, melyre 47 pályamű érkezett be. A pályázat csak a Károly körút erzsébetvárosi oldalára vonatkozott. Az első díjat Árkay Aladár nyerte el, de végül a végleges tervet maga az FKT készítette el a pályaművek anyagának felhasználásával. Wälder Gyula műegyetemi professzort bízták meg az egységes építészeti kiképzés tervének elkészítésével. A tér építése 1937-ben kezdődött

Forrás és további érdekességek: http://www.erzsebetvaros.hu/erzsebetvaros/keruletunk-38/helytortenet-61/epuletek-111/madach-ter-211

Ahogy megláttam a lakosság által most megszavazott tervet, egy gondolat jutott az eszembe: az emberek miért nem szeretik a zöldet, a növényeket? A növény nélküli teret választották. Ismét lesz egy nagy burkolt felületünk a belváros közepén, ahogy eddig is az volt a parkoló miatt. Az nagyon jó, hogy megjelenik a víz. De most lehetőség lenne a fásításra is, ennek ellenére a látványterven egy darab fa látható csak és semmi egyéb zöldfelület.

Miért?

Címkék: kortárs kert

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr314855933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása