HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

A növények közötti kölcsönösen előnyös együttélési kapcsolat olykor csak laza, időleges. Ha valamelyikük számára az életfeltételek jobbá válnak, az megerősödik, majd terjeszkedésével elnyomja a körülötte élőt. Mielőtt ez megtörténne, szükséges a kert fenntartási munkái során határt szabni a terjeszkedésnek. Ekkor az egymás mellé ültetett növények hosszútávon maradnak környezetünk díszei.

bangita_golyaorr.jpg

Ez a félárnyéki növénytársítás nyár elején a legszebb. A 1,5-2 méter magasra megnövő széles bokrú redős bangita lapos fehér bogernyőivel megadja az évelők hátterét. Az előtérben ott van a páfrány lazán fodros levele, a gólyaorr kékje, amit a palástfű sárga virágai egészítenek ki. A fehér bokrú bangita mellett pedig a gyűszűvirágok hosszú szárakon bókoló virágzata vonzza a tekintetet.  

Humuszos vályogtalajban, félárnyékban, öntözött viszonyok között lesz szép ez a növénycsoport. A gólyaorr (Geranium sp.) erősen terjedő tövű. Ha jól érzi magát, uralja a terepet. Figyelni kell a térhódítására. A képen kicsit benőtte már a padhoz vezető utat. A gyűszűvirág (Digitalis purpurea ssp.) gyógyszer alapanyag, de ne fogyasszuk a növényt, mert mérgező. A palástfű (Alchemilla mollis) bokros növekedésű, virágai kissé mézillatúak. Az erdei pajzsika (Driopteris filix-mas) mélyárnyékú, üde, nyirkos területek növénye, bár némi szárazságot elvisel. Igazi értéke a különleges rajzolatú levélzete. A színes őszt a redős bangita képen látható fajtájának (Viburnum plicatum ’Mariesii’) lilásvörös lombszíne hozza el majd ebbe a kertrészletbe a mellette levő japánjuhar leveleivel együtt.

pompas_varjuhaj_kupvirag.jpg

Ezzel a képpel a félárnyék után most megérkezünk a meleg, napsütötte kertrészletbe. A pompás varjúháj bronzos árnyalatú levelei és rózsaszínes virágzata mellett szép kiegészítő a kúpvirág fészekvirágzata. A két növény együtt télen is díszlik, mert a megbarnult levelek és termések például a díszfüvek laza barnájával kombinálva is szép.

A bíbor kúpvirág (Echinacea purpurea ’Magnus’) mára kedvelt évelővé vált. Jó, ha csoportosan ültetjük, a hosszan tartó szárazságot nem szeretik. Vágott virágnak is használhatóak. A pompás varjúháj (Sedum ’Matrona’) 50-60 centiméter magas lesz, az egyik legnagyobb termetű varjúháj fajta jelenleg. Mindkét évelő meghálálja a humuszban gazdag talajt.

Címkék: évelők kertet tervezünk növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr6114684874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása