HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

É v s z a k o k  a  k e r t b e n

Kr.e. 600-ban nevezte először Szappho a rózsát a virágok királynőjének. A név eredete talán a rózsaszínhez kötődik, hisz a botanikai rózsák nyolcvan százaléka rózsaszín. De az is lehet, hogy a rózsa szó vezetett a rózsaszín kifejezéshez. A rózsa virága sokak kedvence volt mindig is. Csodálatos a színviláguk, nyílásuk során a színárnyalatok és a virágformák ezernyi változatát megpillantani, vagy éppen illatukban megmártózni mindig nagy élmény. De azt is tudnunk kell, mit tegyünk azért nyáron, hogy kertünkben vagy éppen vázáinkban sokáig élvezhessük szépségüket.
 
 
 
 
Ahhoz, hogy a vázában sokáig éljenek, a rózsaszálakat kora délután szedjük le a bokrokról, majd rövid időn belül tegyük is őket vízbe. Meg tudjuk hosszabbítani életüket, ha száruk végéből a víz alatt levágunk egy rövid darabot. Így levegő helyett víz kerül a szövetekbe a metszfelületen keresztül. Ha megjelenik a levegő a szárakban az korai lankadást okozhat, mert akadályozza a víz felszívódását. Gyakran előfordul, hogy a vázában egy nap után kókadni látjuk a virágfejeket. Ez jelzi, hogy kevés a vizet tud felszívni a virág az életben maradásához. Ilyenkor legjobb azonnal több órára a virágot úgy vízbe tenni, hogy még a virágszirmok is benne ússzanak. Ezzel meghosszabbíthatjuk életüket. Engedjünk vizet a kádba, és egyszerűen tegyük bele a rózsaszálakat.
 
A rózsatövek a nyári intenzív fejlődés során hozhatnak erőteljes vadhajtásokat is. Ezek a kékes árnyalatú, vékonylevelű, erősen tüskés hajtások az alanyból törnek elő, és ha nem vágjuk vissza őket, gyengítik a töveket. A vadhajtásokat ne a talajszintnél metsszük le, menjünk vissza a kihajtás helyére, a talajszint alá.
 
Az elnyílt virágokat minél hamarabb vágjuk le a bokrokról. Ezzel segíthetjük a következő bimbók gyorsabb kifejlődését. A terület gyommentesen tartása különösen az alacsony termetű bokorrózsáknál és a talajtakaró fajtáknál fontos, mert a kis bokrokat rövid idő alatt túlnőhetik a gyomok. A tövek körül a talajt rendszeresen lazítsuk meg. 
 
          
A diplokarponos levélfoltosság mélylila, majd feketés foltjai csapadékos időben áprilistól, a rózsalisztharmat fehér bevonata száraz időjárás esetén áprilistól, majd májustól jelenhet meg a leveleken és a hajtásokon. A lisztharmat ellen kén tartalmú szerekkel védekezzünk, a diplokarponos levélfoltosság ellen pedig hatásosak a réztartalmú szerek is.
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr472963630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása