HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

gyal_8.jpgA Nagybanit elhagyva, a Budapest táblánál a főváros Gyállal találkozik. Az Árpád-kori település szőlőligeteiről volt híres. A Károlyiak birtoka volt az utolsó állomás az Alföldről a fővárosba tartó marhahajtó úton. A település Pest közelségének köszönhetően gyorsan gyarapszik, sokan cserélik a pesti lakást gyáli házra.


gyal_7.jpgA meglévő kert területe 2 éve a duplájára nőtt a szomszédos telek megvásárlásával. Ekkor kerestek meg a tulajdonosok, hogy a két kertterület között a meglévő szintkülönbség ellenére hozzak létre szerves kapcsolatot, a két fél telek legyen egységes.


gyal_2.jpgA két telekrész között 50-70 cm körüli szintkülönbséget nem akartuk megszüntetni. a térérzetet növelik a támfalak rézsűk, a továbbra is hosszúkás telek szélesebbnek látszik a valóságos méreteinél.

gyal_3.jpg
A gyerekek felnőttek, nincs már szükség labda– és játszótérre a kertben. A kert legyen a lelki-szellemi felüdülés helye, a növények és tündérek otthona. Az nappali közelében tó épült napozó és pihenőterasszal.


gyal_10.jpgA tóban pezseg az élet, a vízinövények között az aranyhalak szépen szaporodnak. a barátok kertjében kiszáradt tündérrózsa is életre kelt beültetés után.

A tó nem csak a tulajdonosok rekreációját szolgálja. A vízfelület a száraz homokon páradús légkört teremt, hol a növények jobban érzik magukat, kiegyensúlyozottabban fejlődnek.

gyal_4.jpgA hosszú telket növényágyások tagolják. A hatalmas növényfelületek fenntartását a mulcs alá terített geotextília segíti. a geotextílián nagy lyukakat vágtak a növények telepítésekor, hogy az évelő tövek szabadon „bokrosodhassanak”.

gyal_5.jpgA telekhátsó részébe került a gyümölcsös. A két telekrészt növényágyás választja ketté, nem csak funkcionálisan, de fenntartási szempontból is. Itt van az öntözőrendszer és az angol pázsit határa. A gyümölcsösben a fák „parasztgyepben” növekednek, hol a százszorszép is felüti fejét.

Címkék: kertet tervezünk aranyfa kertjei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr357492272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása