HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 K a l a n d o z ó

Oregon állam óceáni partvidékének egyik legkedveltebb üdülő-, és kirándulóhelye Newport. A település lakói a nyolcvanas évekig fakitermeléssel, fakereskedelemmel és halászattal foglalkoztak a környező hegyek fenyőinek, az Elk folyó olcsó szállítási lehetőségének, és az óceán állatvilágának köszönhetően. Miután a természet adta fa kezdett megfogyatkozni, a halászat mellett osztriga tenyésztésből és turizmusból kezdtek élni. Az óceánpart, az éttermek, az üzletek és egy fantasztikus óceáni aquarium (Oregon Coast Aquarium) vonzza a turistákat. Lakosságának száma jelenleg tízezer körüli. 
 
Híd a Yaquina Öböl felett ... az esti Nap lemenő fényében is szép látvány.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történelmi városrész épületei az 1800-as évek végén épültek. Az erkélyládákban a nálunk is megszokott muskátlik, petúniák és lobéliák díszlenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az üzletsor házai és általában a lakóházak itt is fából készültek, ami Oregon más vidékeire is jellemző.  Az épületek előtt nyári kaspós beültetések többféle színü petúniával, kék lobéliával, díszfüvekkel és formára nyírt tujával. Hasonlót láthatunk nálunk is boltok, éttermek előtt.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ház előtti hortenzia egészen valószínűtlenül kék volt, ahogy a tűző nap megvilágította, bár ez a fotón annyira nem látszik különlegesnek. A talaj itt savanyú, tehát ez a virágszín nem meglepő, az épület színével együtt azonban mégis nagyon érdekes összhatást adott. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mint Oregon sok más, Csendes óceánhoz közeli részén, a tavaszi, az őszi és a téli időjárás itt is nagyon csapadékos, ködös, és nyirkos. 1721 milliméter az évi átlagos csapadékmennyiség ezen a partszakaszon. A legmagasabb nyári átlaghőmérséklet 32 C , a legalacsonyabb téli 0 C. Az óceán vize mindig hideg, a parton a szél pedig azt hiszem mindig fúj. De a víz adta élmény páratlan...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A városban sétálva kevés helyen láttam igazán szép kiskertet. Itt a kevesebb gondozást igénylő, kevésbé igényes növényeket ültetik inkább. A bal oldali fotón sárga színű sarkantyúvirág nyílik a lépcső mellett, felette a sárkányfák és a csavarttűjű fenyők egy kis házat rejtenek el a szemek elől. Ami a városba látogatókat igazán megszédíti, az az óceán. Itt nem annyira fontosak az épületek előtti terek.

Egy halászfalu kikötőtőjét, hajóit mindenképpen meg kell nézni, különösen, ha ott egymást érik a sörözők és az éttermek a jobbnál jobb halétkekkel. Több helyen saját készítésű sört is mérnek, köztük elsőre nagyon vadnak hangzó mogyorós, csokis és mézes ízesítésűt is.

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr193118999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása