HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

N ö v é n y b e m u t a t ó

Az Alpokban őshonos örökzöld törpecserjék közül most a kertek egyik téli és tavaszi virágékességét, a hússzínű erikát, ismertebb nevén alpesi erikát (Erica carnea) mutatom be.
 
 
A hússzínű erika rózsaszín árnyalatú, vagy fehér színű virágai a sötétzöld, tűszerű levelek között nyílnak. Fajtától függően a virágok már februártól szirmot bontanak. Örökzöld törpecserje, laza, jó vízáteresztésű talajban 30 centiméter körüli bokorrá fejlődik. Igazi értéke, hogy az erikák többségével szemben a kissé meszes talajban is szépen növekszik. Félárnyékos helyre ültessük. Ha erősen agyagos a kertünk földje, akkor telepítés előtt lazítsuk fel tőzeggel.
Különösen száraz nyarak után fordul elő, hogy a kis cserje hajtásai kiritkulnak, felkopaszodnak. Hogy ezt megelőzzük, virágzás után ajánlatos a hajtásokat visszavágni. Ezzel a munkával formás bokrokat alakíthatunk ki. A következő évben dúsabb lesz növényünk, és több virágot hoz majd. Már ősszel kialakulnak következő évi virágrügyei, ezért láthatóak a hajtásokon a fehéres kis bimbók egész télen.
 
Igazi alpesi hangulatot varázsolhatunk vele kertünk egy-egy részébe, ha csarab (Calluna), rododendron (Rhododendron, Azalea), kúszó boróka (Juniperus) és különböző törpefenyő fajtákkal együtt ültetjük el őket. A gyepbe, vagy az örökzöldek közé telepített tavaszi virágzású nárciszokkal, botanikai tulipánokkal, krókuszokkal, törpe tárnicsokkal segíthetjük megidézni a törpefenyvesek hangulatát.
Az erika lassú növekedése miatt sziklakertekben és erkélyládákban is nagyon szépen mutat.
 
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Hangafélék (Ericaceae)
Nemzetség: Hanga (Erica)
Faj: Erica carnea (hússzínű erika)
 

Címkék: növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr63533533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása