HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

 

Január a Bak hava, a hónap jelölő állatai a juh, a tehén, a kecske, a szamár, a karácsonyi jászolt leheletükkel melengető állatok, kik csillagnyomokat rajzolnak fent az égen és köveken járnak itt lent a földön.

A köves legelők, az őstermészetet, az emberi fogalmakat meghaladó geológiai időtávlatokat, az állandóságot és az időtlenséget idézik.

A kövek tanítása néma, megnémítják azt aki nézi őket.” – mondja Goethe.

A kövek között, a csend, a némaság, a magány él. Talán megkövesedett élőlények? Csontváry sziklái a szellem szikrázó birodalmai. A japán szárazkertek kövei a meditáció eszközei.

Dunára tekintő Vadálló Köveink több ezer éves történetünket rejti magukban. Talán ezért, talán másért, de a magány, a csend szikladarabjait kertünkben is látni szeretnénk.

 

Sziklakert létesítésekor könnyű dolgunk van ott, ahol a kert természetes adottsága a köves talajfelszín, itt a telek önmagában már kész kőkert. Feladatot ez esetben inkább az jelent, hol tudunk megfelelő méretű területet találni pihenőkertünk számára, hol van lehetőségünk fákat telepíteni. A szakértő szem mindig meglátja a szikláshegyoldalban is kertkialakítás lehetőségeit. Természet adta kőteraszainkat egy-két jól elhelyezett sziklakerti növény festőivé varázsolja. Sokszor szeretnénk azonban köveket látni olyan helyeken is ahol azt természet nem adta magától. Kőkertnek létjogosultsága mégiscsak ott van, hol a kő a környező tájban otthonos, a kert szűkebb körzetében természetes az előfordulása.

Az alföld kertjeiben bármennyire is szeretnénk ne létesítsünk sziklakertet, itt más szépségek gazdagítsák kertünket.

Hová kerüljön a sziklakert?

A tereprendezésnél gyakran adódnak szabálytalan, erős rézsűk meredek lejtők, gödrök, melyek elegyengetése nagy földmunkát igényel és megfosztja a kertet természetes terepadottságaitól. Ezek a helyek különösen alkalmasak sziklakert létesítésére, a zavaró kerti adottságok látványos kerti motívummá formálhatók. Az épület közelében a terasz és a kert átmenetét is képezheti a kőkert, ha az épület lábazata is kőből készül. Ez esetben a ház olyan hatást kelt mintha a sziklából nőtt volna ki. Mielőtt az építéshez kezdenénk, kirándulásaink során figyeljük meg a sziklák, kövek természetes elhelyezkedését, rajzoljuk is le őket.

Természet adta élményeink alapján készítsünk tervet a kőkertről, alkalmazkodva kertünk terepadottságaihoz. Ha tervezéskor kezünket a természet őszinte átérzése vezeti akkor a vágyott természetes hatást elérhetjük.

 

Kőkert tervezésével folytatjuk…

Címkék: kővilág kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr833603332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása