HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

N ö v é n y b e m u t a t ó

Minden kertszerető ember találkozott már a madársóskákkal, ezekkel a nehezen eltüntethető gyomokkal. Hármasan összetett zöld, vagy bordó levelei, kicsi sárga, vagy fehéres virágai nagyon kedves színfoltok, és addig nem is érezzük a veszélyt, amíg a növények magot nem hoznak. Ahogy megérintjük a magtokot, vagy csak megmozgatjuk a növényt, az érett magvak a pillanat törtrésze alatt a szélrózsa minden irányába szétrepülnek, hogy ott új éltre kelhessenek. Persze, a kedvenc évelőnk tövében is kihajtanak, akadályozva azt növekedésében.
Szerencsére a természet és a növénynemesítők gondoskodtak arról, hogy a madársóskákban dísznövényként is gyönyörködhessünk.
 
 
A madársóska (Oxalis) nemzetség Dél-Afrikában és Dél-Amerikában őshonos. A dél-afrikai madársóskák nagyvirágúak, és a rövid ideig tartó virágzás után visszahúzódnak. A dél-amerikai eredetűek ezzel szemben évekig növekszenek, lomblevelük is mutatósabb, színesebb.
 
Évekkel ezelőtt kaptam ajándékba egy ismerősömtől egy cserép madársóskát, az Oxalis triangularis ’Cupido’ fajtát. Mélybordó, bársonyos, háromszög alakú nagy leveleit, kedves halványlila virágait azonnal a szívembe zártam és úgy döntöttem, megőrzöm őt. Könnyebb dolgom volt vele, mint gondoltam. Ma már erkélyládában nevelem, és tavasszal egyre több gumót ültetek ki a kertbe.
 
Félárnyékos helyre ültetem, mert úgy vettem észre, hogy tűző napon, különösen forró nyarakon, leveleinek színe változik. Fagyérzékeny növény, ezért csak akkor érdemes kiültetni a kertbe, ha nem felejtjük el felszedni az első komoly fagyok előtt. A hosszúkás, hengeres gumókat mindig papírzacskóba teszem, és tavaszig száraz helyen tartom őket.
A növény cserépben is átteleltethető, 10 C körüli világos helyen, kevés öntözéssel. Kedveli a kissé savanyú talajt, de az egyszerű, laza, balkonnövények számára készített földkeverékben is jól érzi magát, sőt a laza, humuszos kerti talajban sincs gondja. Időjárástól függően április második felében szoktam kiültetni őket a kertbe, a gumók legfeljebb két centiméter mélyen kerüljenek csak a talajszint alá. Egész nyáron virágzik, hűvös időben és este levelei és virágai összecsukódnak.
 
Gyomként a sárga és a szürke madársóskákkal találkozhatunk a kertben a leggyakrabban. A felnyíló toktermésekből a magok akár két méterre is szétszóródhatnak. Szára és levele kálcium-oxalát kristályokat tartalmaz, ezért savanyú ízűek.
 
 
Nagyon szép magyar nemesítésű (nemesítő Retkes József) fajták is kaphatóak, köztük például a zöld levelű Oxalis triangularis Xsalis ’Frosted Jade’, és a bordó lombú ’Black Velvet’, vagy a ’Burgundy Wine’.
 
Rend: Madársóska virágúak (Oxalidales)
Család: Madársóska félék (Oxalidaceae)
Nemzetség: Madársóska (Oxalis)
Faj: Háromszögletű madársóska (Oxalis triangularis)
 
 
 

Címkék: növénybemutató

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr264505906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marika Lovász Skrabák 2019.05.20. 13:32:51

Szivesen olvasgatom hasznos oldalaikat...
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása