HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

furdoto_3.jpg 

A nagy csobbanás… vissza-visszatérő gondoltunk a kánikulában. Ilyenkor a kertet illetően újra és újra a vízépítés mellett döntünk. Tó vagy medence? Nagy kérdés.

A fürdőmedence építés és fenntartása kényelmes, kellemetlenségeire pedig csak ritkán gondolunk:a vegyszerekkel kezelt medencékben a fürdés különféle allergiás reakciókat válthat ki, kiütések jelenhetnek meg a bőrön, szemhártya irritáció léphet fel.

furdoto_2.jpgA medence még kültéren is „kellemes” vegyszer illatot áraszt, élettelen, statikus építmény.

A természetes megoldás a fürdőtó, mely változik az évszakokkal, a tiszta élő víz illata leni körül, hol nyitott szemmel úszhatunk. A fürdőtó a terep adta lehetőségekhez igazodva természetes formavilágú, viszonylag nagy, a tó területének harmadát jelentő növényzónával és hullámzáscsillapító felülettel rendelkezik. A tó fürdőmélysége legalább 1,5-3,0 méter kell legyen, itt telelnek át a halak is. Ha a tó mélysége sehol sem éri el az 1,3 métert, akkor a halak megfagynak a téli hónapokban és elpusztulnak.  A fürdőtó tisztulási zónája 0-80 cm mély, ajánlott több szintben és változó padkaszélességgel kialakítani, hogy különböző vízmélységet igénylő  növényvilágot telepíthessünk rá.

A széles padkákra behelyezett köveken a növények között lépegetni is lehet, vagy ott ücsöröghetnek lábukat áztatva a gyerekek is.

furdoto_1.jpgA fóliás tavak part menti rézsűjét a kavicsok és a növények takarják, ahol azonban nem akarunk növényzónát kialakítani, ott a szegélyezést jutazsákkal takarhatjuk, így a fólia felett természetes anyag jelenik meg, védelmet is biztosítva a fóliának.

furdoto_4.jpgA fóliás tavak műszaki kialakításával szakkönyvek és internetes szócikkek tömege foglalkozik. Egy fürdőtó megépítése azonban méretéből fakadóan sem egy kedves szombat délutáni családi kaláka programja. Én szakemberre bíznám, olyanra aki több referenciával is rendelkezik.

A fürdőtavak nagy térigényű építmények, a kényelmes fürdéshez és úszásélményhez 80-100 m² legkisebb területtel kell számoljunk, ahol erre nincs hely ott biomedence még építhető.

A biomedencék és fürdőtavak közös jellemzője a vízkezelés módja, melynél nem szükséges a vegyszerek használata. A biomedencében a fürdővíz egész évben áttetsző vegyszerek használata nélkül, nem irritálja a bőrt, nem vált ki allergiás reakciókat. Biomedencéket a geometrikus formák keretein belül nagy változatosságban építhetők.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr234706170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása