HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

Szeptember a szőlő hónapja, a Szűz csillagkép Szőlőművelő csillaga felkelőben, tehát lassan itt a szüret ideje. A szőlőszüret gyermekkorunk legszebb emléke, mint ahogy több ezer éves kultúráknak is az. A szőlő mitikus történetéről tavaly novemberben a legendás növények között megemlékeztünk, ott most is megkereshetitek.

szolo_1.jpgNézzük most inkább a szőlőfajtákat és a szőlőskert növényeit  

A Kárpát-medencében a szőlőművelő kultúra több ezer éves hagyományok alapul. A szőlőt futatták fákra és lugasokra, így is úgy is kellemes pihenő hely adódott árnyékában.

Ellenálló szőlőfajták

A szőlő olyan kultúrnövény, amelyet rendszeresen védeni kell a különböző károsítók ellen. Ennek több oka van,  egyrészt hazánk a szőlőtermesztés északi klímazónális határán helyezkedik el, másrészt a szőlőültetvények több ezer éve monokultúrák, hol a különböző kártevők tartósan befészkelhetik magukat. A házi kertbe, hol csak pár tövét akarunk elültetni éppen  ezért olyan fajtákat válasszunk. melyek a legellenállóbbak bizonyulnak a tipikus szőlőbetegségekkel szemben. Bio csemegeszőlőnek kiválóan alkalmas az ’Angéla’ (R.81) fajta, mely peronoszpóra és botrytis ellenálló, de kissé fagyérzékeny, ezért védett fekvésbe telepítsük. A ’Sarolta’ (R.79) jó fagytűrő, a peronoszpóra és a botrytis túlzott mértékben nem veszélyezteti. eszter szolo.jpgAz ’Eszter’ (R.65) csak mérsékelten fagyálló és érzékeny a gombás betegségekre. Jó fajta a ’Teréz’ (R.58.), melyet a fagy, a peronoszpóra és a botrytis is csak kevésbé károsít. A ’Néró’ a lisztharmatnak áll ellen, de szintén védett, nem fagyzúgós helyre telepítsük, ám jó ha tudjuk rothadás érzékeny. Ültethetünk még ’Zalagyöngyét’, mely nem csak borszőlő, hanem sajátos zamatú étkezési szőlőként is fogyasztható. Jó fagytűrő és rothadásra kevésbé hajlamos, de lisztharmat és szárazság érzékenységével számolni kell.

sarolta.jpgMivel a szőlő mindenképpen növényvédelemre szorul, jó gondoljuk végig milyen szereket választunk a hatékony növényvédelemhez. Ma már kereskedelmi forgalomban is kaphatók biológiai gazdálkodásban engedélyezett, környezetbarát készítmények. Ha ezeket alkalmazzuk szőlőlugasunk egészséges lesz, a díszkert többi növényét sem mérgezzük és a kertben játszó gyermekeinket és önmagunkat sem veszélyeztetjük.

 

 

Virágok a szőlőlugas alatt

A szőlőszüret idejére sok-sok Mária ünnep esik, az ünnepek hangulatára az érő fürtök alatt nyiló fehér virágok rimmelnek. Ha jól válogatunk az évelők és az egynyáriak között, akkor nyár elejétől szüretekig, Mihály napig pompázhat fehér kertünk. A szőlőfürtök alatt bókoló fehéren napsugaras krizantém virágok kedves társai a fehér hortenziák, melyeket meg is száríthatunk télire. A szűzen fogantatás jelképes növényei a fehér liliomok, a bugás lángvirág társaságában nyár közepi nyílásukkal megelőlegezik az ünnepet. Mellettük szépen virágozhatnak Mária hószínű mini rózsái és a lisztes zsálya fehér változatai.feher kert.jpg

Szőlőművelő díszkertünkben az érő fürtökön megcsillanó napfényben ég és föld, múlt, jelen és jövő összeér, és ezen a kiviteles helyen és pillanatban valóban otthon vagyunk.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr874764934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása