HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Az allergia az emberi szervezet túlzott, rendellenes reakciója, amit ártalmatlan anyagok váltanak ki. Az allergia kellemetlen tüneteiért tehát nem az azokat kiváltó tényezők (virágpor, kutyaszőr stb.) a felelősek, hanem az allergiás személy immunrendszere gyenge.

 

400px-Allergizáló_növények.jpg

Felmerül a kérdés: miért is a növényeket írtjuk az allergia elleni harc jegyében, miért nem a gyógyulással próbálkozunk?

De az allergiából meggyógyulni valóban hosszú folyamat a fiaimmal egy évre alatt haladtunk végig az úton.

Azoknak akik aktív pollenallergiától szenvednek valóban sokat segíthet ha környezetükben nincsenek allergén növények és az antiallergén kertbe olyan növényeket ültetünk melyek a kertet használóknál nem váltanak ki allergiás reakciókat. Az allergiásokkal barátságot ápoló növényeket már áttekintettük, most nézzük mit ne ültessünk.

Az allergiaűző kertből kizárandó növények listája szomorú, idetartozik majd minden honos fafajunk. Mert a honos, vad növényfajok többsége sokkal több pollent termel, mint a belőlük nemesített kertészeti változatok. A telt virágú változatok egy része termést sem hoz, terméketlen.

A szélporozta növények nagy mennyiségű pollent termelnek annak érdekében, hogy gyenge légmozgás mellett is eljuthasson virágporuk a nőivarú virágokra. A rovar porozta növények színpompás és illatos virágaikkal magukhoz csalogatják a rovarokat, a megporzás sokkal kisebb pollenmennyiség esetén is biztonsággal bekövetkezik. Az antiallergén kert növényei ezért  inkább a rovarporozta fajok.

Mit ne ültessünk?

tölgy.jpg

 

FÁK:

juharfélék     vadgesztenye      bálványfa         éger      nyír     gyetyán       mogyoró       birs     bükk                           kőris    dió    fűz    szilfa   tölgyfélék

 

 

orgona.jpg

 

CSERJÉK:

fagyal   bodza    nyári orgona     magyal    puszpáng   jezsámen   veresgyűrű som   orgon   illatos bangita    rododendron

 

 

csillagf.jpg

ÉVELŐK:

őszirózsa   küllőrojt      szegfű  kasvirág     kokárdavirág   napraforggó    liliom   csillagfürt    búzavirág                   szellőrózsa    margaréta     kankalin

 

 

buzavirag.jpg

 

Egynyáriak:

díszfüvek   muskátli   ricimus     pillangóvirág   kék bojtocska    kerti vanilia   körömvirág              ligetszépe    díszdohány   zápovirág

 

 a gyűjteményes kép forrása: http://hu.wikipedia.org/wiki/Allerg%C3%A9n

 

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr274847442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása