HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Gyerekként mindig izgatott minden fából készül-e fahéj? Kipróbáltam és tapasztalati úton rájöttem: nem.

Az Európában kedvelt fahéj fája a Cinnamomum verum, a cimetfa Ceylon szigetén él a 10-15 m magas örökzöld fa, melynek hántolt kérgét porítják. Dél-Kínában honos testvérét inkább az amerikaiak kedvelik, erőteljesebb ízvilága miatt.fahéj.jpg

Felnőttként illatától mindig ellágyulok, a melegség a karácsony jut eszembe róla: a meghitt szeretet. Tavaly  karácsonyra a gyermekeimtől, az indián mellett magyar ősöket is felsorakoztató Frida Kahló festőművész füveskönyvét kaptam ajándékba. A naplóban érzékletes leírások vannak a reggeli fahéjas kávé szertartásos fogyasztásáról. Azóta számomra is a „Jó reggelt, szép napot!” élmény része a fahéjas kávé. De csak pár napja tudatosodott bennem, hogy az olvasmányélményt szervezetem öngyógyítási vágya támogatta. 

 

Legendája:
Erősen illatozó virágából fűszeres ízű gyümölcs fejlődik, termésének magas faggyútartalma miatt  a gyümölcsöt világítószerként használták az ókoriak. A fahéjnak különös jelentőséget tulajdonítottak és hogy árát a kereskedők még magasabbra srófolhassák megszerzésének nehézségeiről rémtörténeteket híreszteltek. Az Énekek éneké-ből  úgy tudjuk elterjedése a Közel-Keleten Sába királynőjének köszönhető és a szent olaj elkészítéséhez használták.

Az ókorban legenda keringet arról is, hogy Nero egy év fahéjtermését füstöltette el felesége temetésekor.

Gyógyhatása:
A kínaiak évezredek óta használják különböző betegségek gyógyítására, úgy tartják „általa gyógyul meg száz betegség.

Valóban jótékony hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre. Napjaink kutatásai is azt bizonyítják napi fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vércukorszintre, megerősítve szervezetünk képességét arra, hogy a már megtermelt inzulint használni tudja. A fahéj a koleszterinszintre is hatással van: csökkenti az LDL, azaz a "rossz koleszterin" szintjét.

A fahéj enyhíti a bélgörcsöket, segíti az étel emésztőrendszerben való mozgását, az izmokra pedig lazító hatással van, ezért a menstruációs görcsöket enyhítésében is számíthatunk rá. Külsőleg használhatjuk izomgörcsök- és gyulladás csökkentésére, valamint ízületi és idegfájdalmak csillapítására.

A fahéj antibakteriális hatása is jelentős, számíthatunk rá a belekben felszaporuló baktériumok elleni harcban. A fahéj a mindennapi étkezésünk része kellene, hogy legyen – állítja a kutatóorvosok. 

A fahéjból készült illóolaj allergénként hathat a bőrre és a nyálkahártyára, ezért terhesség idején kismamák lehetőleg ne alkalmazzák.

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr115333295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása