Gyerekként mindig izgatott minden fából készül-e fahéj? Kipróbáltam és tapasztalati úton rájöttem: nem.
Az Európában kedvelt fahéj fája a Cinnamomum verum, a cimetfa Ceylon szigetén él a 10-15 m magas örökzöld fa, melynek hántolt kérgét porítják. Dél-Kínában honos testvérét inkább az amerikaiak kedvelik, erőteljesebb ízvilága miatt.
Felnőttként illatától mindig ellágyulok, a melegség a karácsony jut eszembe róla: a meghitt szeretet. Tavaly karácsonyra a gyermekeimtől, az indián mellett magyar ősöket is felsorakoztató Frida Kahló festőművész füveskönyvét kaptam ajándékba. A naplóban érzékletes leírások vannak a reggeli fahéjas kávé szertartásos fogyasztásáról. Azóta számomra is a „Jó reggelt, szép napot!” élmény része a fahéjas kávé. De csak pár napja tudatosodott bennem, hogy az olvasmányélményt szervezetem öngyógyítási vágya támogatta.
Legendája:
Erősen illatozó virágából fűszeres ízű gyümölcs fejlődik, termésének magas faggyútartalma miatt a gyümölcsöt világítószerként használták az ókoriak. A fahéjnak különös jelentőséget tulajdonítottak és hogy árát a kereskedők még magasabbra srófolhassák megszerzésének nehézségeiről rémtörténeteket híreszteltek. Az Énekek éneké-ből úgy tudjuk elterjedése a Közel-Keleten Sába királynőjének köszönhető és a szent olaj elkészítéséhez használták.
Az ókorban legenda keringet arról is, hogy Nero egy év fahéjtermését füstöltette el felesége temetésekor.
Gyógyhatása:
A kínaiak évezredek óta használják különböző betegségek gyógyítására, úgy tartják „általa gyógyul meg száz betegség.
Valóban jótékony hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre. Napjaink kutatásai is azt bizonyítják napi fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vércukorszintre, megerősítve szervezetünk képességét arra, hogy a már megtermelt inzulint használni tudja. A fahéj a koleszterinszintre is hatással van: csökkenti az LDL, azaz a "rossz koleszterin" szintjét.
A fahéj enyhíti a bélgörcsöket, segíti az étel emésztőrendszerben való mozgását, az izmokra pedig lazító hatással van, ezért a menstruációs görcsöket enyhítésében is számíthatunk rá. Külsőleg használhatjuk izomgörcsök- és gyulladás csökkentésére, valamint ízületi és idegfájdalmak csillapítására.
A fahéj antibakteriális hatása is jelentős, számíthatunk rá a belekben felszaporuló baktériumok elleni harcban. A fahéj a mindennapi étkezésünk része kellene, hogy legyen – állítja a kutatóorvosok.
A fahéjból készült illóolaj allergénként hathat a bőrre és a nyálkahártyára, ezért terhesség idején kismamák lehetőleg ne alkalmazzák.