HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Segítik egymást, de nem versengenek egymással. Együtt egészségesebbek, mert távol tartják egymás ellenségeit. Életerősek, mert a feltűnő virágú társ odacsalogatja a rovarokat, és azok a kevésbé díszeset is beporozzák. Egyikük fénykedvelő, árnyékával mégis biztonságos életfeltételeket nyújt a körülötte élőknek. Mindez csak néhány szempont abból a sokból, ahogyan a szomszédos növények támogatják egymás életét.

hortenzia_szellorozsa.jpg

Sokszor csak a szépség, a virág és levéldísz miatt választunk egymás mellé növényeket és idővel derül ki, hogy jól döntöttünk-e, a növényeink egészségesek és továbbra is olyan szépek maradtak-e, mint amire számítottunk. Azt azért ne feledjük, hogy a kiindulási szempont mindig az, hogy adott talaj-, éghajlati- és vízviszonyokhoz keressük meg a kedvenceinket. Minden más csak ezután jöhet.

A fehér virágú hortenzia és a kerti szellőrózsa együtt a virágzás látványát erősítik, ahogy látható. A hortenzia (Hydrangea arborescens ’Annabelle’) nyáron díszlik, fehér virággömbjeinek szép társai a kerti szellőrózsa (Anemone x hybrida ’Honorine Jobert’) augusztus elejétől nyíló fehér, bogernyős virágai, melyek október végéig láthatóak. Októberben a hortenzia virágfejei lassan a zöldes-rozsdás árnyalatot veszik fel, mellettük a szellőrózsának köszönhetően még látható a hófehér szín. Mindkettő humuszban gazdag, enyhén meszes talajban szép. A szellőrózsa gyökérsarjakkal terjed, nagy állományt képes nevelni, ezért a fenntartás során ritkítsuk, hogy csak akkora területet fedjen be, amekkorát szeretnénk.

cserszomorce.jpg

Itt két cserszömörce társult egymás mellé. Igényeik azonosak, levélszínük különböző, a bordó és a sárga kiegészítik egymást. A vöröslombú fajta (Cotinus coggygria ’Royal Purple’) vöröse igazán tűző napon fénylik. Sárga társának (Cotinus coggygria ’Kanari’) levélszíne pedig kihajtáskor és ősszel igazán erősen sárga, év közben kissé sárgászöldre vált. Két-három méteres bokrot nevelnek, mészkedvelők.  

borlevel_szalkafu.JPG

Félárnyékos helyek szép növénycsoportja alakulhat ki, ha a mélyzöld leveleket hozó, kora tavasszal rózsaszín virágú szívlevelű bőrlevelet (Bergenia cordifolia), a sárgás levelű szálkafüvet (Hakonechloa macra ’Aureola’), és a hunyorok (Helleborus sp.) valamelyik fajtáját ültetjük együtt. A kis télizöld (Vinca minor) kék virágai és örökzöld levelei alacsonyan fedik a szabad talajt. Még a tollborzfű (Pennisetum alupecuroides) üvegmosó keféhez hasonlító virágú csoportjai egészíthetik ki az összeállítást.

Címkék: kertet tervezünk növénybemutató

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr7514669359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása