HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

Prága két botanikus kerttel is büszkélkedhet. Egyik, az 1750-es évek elején megnyílt 3,5 hektáros Károly Egyetem Botanikus Kert a belvárosban. A másik, a Trója városrészben, 1968-ban létrehozott  70 hektáros Prágai Botanikus Kert. Mindkettőt érdemes meglátogatni, de most az új botanikus kert üvegházába kalauzolok el mindenkit, aki most velem tart.

fatamorgana4.jpg

A Prágai Botanikus Kert jelenleg 4 hektáron fogad látogatókat, melynek igazi éke a 2004-ben elkészült, Fata Morgana névre keresztelt nyújtott „S” betűt formázó üvegház. A 130 méter hosszú, 17 méter széles, 4,5-11 méter között változó belmagasságú, kellemesen ívelő üvegház a trópusi és a szubtrópusi flóra elemeinek ad otthont. A klímaberendezést számítógép vezérli, mely kapcsolatban áll egy szabadtéren felállított kis meteorológiai állomással. Ennek az automatikus szabályozásnak köszönhetően a különböző vegetációjú területek hőmérséklete és páratartalma közötti különbség állandó, az ott élő növények igényeinek, eredeti élőhelyének megfelelő. Az üvegház bemutató területe 2190 négyzetméter.

fatamorgana12.jpg

Az üvegház szép "S" ívét nem sikerült lefotóznom, de a körülötte levő íves évelő kiültetésre is érdemes egy pillantást vetni - kárpótlásul...

Az eddig olvasott kissé száraz adatsor azért talán segített bennünket abban, hogy el tudjuk képzelni az üvegépület nagyságát. Most lépjünk beljebb és csodáljuk meg azokat a távoli földrészen élő növényeket, mely az üvegháznak köszönhetően most karnyújtásnyira vannak tőlünk.

Afrika és Ázsia, valamint Közép-, és Dél Amerika víz alatti élővilágát egy földalatti galériában láthatjuk. Üvegablakok előtt állva figyelhetünk meg mindent, ami egy trópusi tóban él, halakat, teknősöket, vízinövényeket.

fatamorgana1.jpg

Az egyik akvárium.

fatamorgana6.jpg

Tavirózsák a tóban. Még sosem láttam a tavirózsák tövét és levélszárait ilyen mélyről, a víz alól.

fatamorgana7.jpg

Ugyanez a tó és a tavirózsák felülről.

fatamorgana10.jpg

Afrika, Ausztrália és Amerika félsivatagi területeinek szukkulens növényei számára az üvegházban 35-55 % relatív páratartalmat biztosítanak.

fatamorgana11.jpg

Érezhetjük magunkat trópusi esőerdőben is, szinte Közép-, és Dél Amerikában.

fatamorgana9.jpg

De jelen van Afrika és Madagaszkár, Ausztrália és Óceánia, Vietnám, Borneo, Szumatra, Java és a Filippin szigetek flórája is. Itt épp Afrikában járunk...

Az üvegház legbelső része a dél-amerikai Andok, Ázsia és a szubtrópusi Dél-Afrika hegyi esőerdeinek, felhőerdeinek növényeit mutatja be. Aki nem járt ezeken a területeken, annak szokatlan az üvegházban tapasztalható 80-90 %-os páratartalom. Ezt csak úgy lehet itt biztosítani, hogy a nappal tartott 20 C hőmérsékleten óránként többször párásítanak. Ebben minden látogatónak része van, mert nem lehet olyan gyorsan végigmenni itt, hogy ne érezzük a permetet az arcunkon, vagy éppen a fényképezőgépünkön.

fatamorgana3.jpg

Különlegesség a Venezuela trópusi fennsíkjain, a krétakori homokkő táblahegyeken, a tepuin élő vegetáció a húsevő növényekkel. 

A botanikus kert üvegházon kívüli élete és növényvilága is érdemes a figyelmünkre, köztük például az 500 taxonból, ezen belül 5000 növényből álló nősziromgyűjtemény. De ez már egy másik történet…

Végül: vajon mit jelent az üvegház különleges, titokzatosan csengő neve: Fata Morgana?

Íme: fata morgana - olasz eredetű szó, jelentése: fata: tündér, morgana: délibáb

fata morgana: délibábszerű légtükrözési jelenség, amelyet különböző hőmérsékletű légrétegeknek egymástól eltérő sugártörő képessége idéz elő (Idegen szavak és kifejezések szótára szerint)

Címkék: kalandozó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr375010874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása