fahéj, szegfűszeg, kardamom
A növényvilág egyik legősibb gyógyszere a fahéj. Dél-Ázsiából származik, a kínai füvészkönyvek több ezer évvel ezelőtt is említették már. Európába az arab kereskedőknek köszönhetően jutott, akik annyira őrizték titkát, hogy azt terjesztették: főnixmadár védi, akit csak meredek sziklák között nyíllal lövöldözve lehet távol tartani.
A portugálok, a franciák és az angolok között évtizedeken, sőt évszázadokon keresztül folyt a harc a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Ezt nevezték el később „fűszerháborúnak”. Hazánkban a XV. századtól lett ismert és kedvelt.
A valódi, vagy ceyloni fahéjfa (Cinnamomum verum) fiatal kérgének a száradás során összetekeredett belső része az ismert fűszer. Jellegzetesen erős, édeskés, kissé fanyar ízét illóolajának cinnamic aldehyde tartalmának köszönheti. Fája örökzöld, szabadon 8-10 méter magasra növekszik.
Termesztésben évente visszavágják, hogy ezzel is ösztönözzék a törzsét az elágazódásra. Ezért a fa ritkán lesz magasabb 3 méternél. Virága élénksárga színű, belőle fejlődik ki a kisméretű húsos bogyótermés.
Fertőtlenítő, szívműködést serkentő hatású, gyomorteák alkotórésze. Emellett használják fejfájásra és gyomorgörcsök esetén görcsoldó. A fahéjolajat a fa leveleiből és a kérgéből párolják. Illata fűszeres, édeskés, keleties.
Az örökzöld, fatermetű szegfűszeg (Syzingium aromaticum) pirosló virágbimbóiból készül az ismert fűszer, mely a szárítás során barnul meg. Olajában sok az eugenol. Emiatt érdemelte ki a „föld egyik legaromásabb gyógynövénye” nevet. Európában a XIV. században jelent meg. Évszázadokig, egészen pontosan a XVIII. századig csak őshazájában, az indonéziai Maluku szigeteken termeszthették. Trópusi növény, 8 méter magas lesz. Olajának hatóanyaga miatt érzéstelítő, fertőtlenítő, baktériumölő hatású, emellett segíti az emésztést is.
A kardamom (Elettaria cardamomum) Indiában a „fűszerek királynője”. A két-három méter magas trópusi növény magvai gyengén kámforos illatának és édes, fűszeres ízének alapja az eukaliptol, a limonén és a kámfor tartalmú illóolaj. Maga a fűszer a zöldes színű zárt magtok a benne levő fekete magokkal együtt. Ahhoz, hogy a magtok ne pattanjon fel és a magok ne hulljanak ki, közvetlenül az érés előtt kell a termést leszedni. Indiában és Sri Lankán őshonos ez a trópusi növény, mely szinte egész évben virágzik.
Hólyag és bőrbajok ellenszere.
(Fotók: http://leesscience.wordpress.com, http://mygardenofdelights.com, http://www.dogaltedavi.net)