HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

 

Mondják, ki júliusban korán kel, tündérek lábnyomát láthatja a kertben. A forró nyári napokon, mikor a hajnalok is melegek, a felkelő Nap fényénél vízi tündérek mosakodnak a kertben. A Nap a Rák csillagképében ébred ilyenkor. A hónap névadó állatainak élete a vízhez kötődik. A rákok életciklusát, vándorlását és szaporodását a holdváltozások befolyásolják, mint ahogy a vizek árapály jelenségeit is. S a Hold a Rák hónap asztrológiai ura. A Holdfényben táncoló és a kelő Napnál fürdőző tündérek vizet keresnek a kertben, és mi magunk is. Ha vízre gondolunk, ne csak hatalmas természetes víztükröt, vagy betonmedencébe zárt szökőkutat lássunk. Sokkal hétköznapibb megoldások is biztosíthatják a víz jelenlétét a kertben, hol a tündérek és mi is felfrissülést találunk.

Falikút

Mára elfeledett, de a régi bérházakban itt-ott még fellelhető vízvételi lehetőség a falikút. Az egyes lakások vízhálózatának kiépítésével jelentősége csökkent, idővel lassan tönkre mentek, majd eltűntek a patinás falikutak. Pedig a bérházak udvarán és a kertben továbbra is szükség van a vízre, és nem csak a burkolat mosása és a szemétgyűjtők kiöblítése miatt. Egy fárasztó nap után nekünk is jól esne egy pillanatra megpiheni az udvar hűvösében, homlokunkat megnedvesíteni , leülni ,a szomszédtól megkérdezni, hogy érzi magát. A falikút régen a ház társadalmi életének gyűjtőpontja volt, s ma is az lehetne a nyári forróságban.

A kerti csapot családi házak kertjeiben is helyettesíthetjük falikúttal.

Készülhet elegánsan kőből vagy műkőből, lehet öntöttvas vagy akár egy szépen körbeépített krómacéltál. Elhelyezésekor sok szempontot vizsgáljunk meg. A csap ne legyen közel az ablakhoz, mert a csordogáló víz zavarhatja a szobában tartózkodókat, s a hirtelenkicsapó vízsugár bosszantó foltokat hagy az ablaküvegen. A fal vakolatát is védjük a felverődő víztől kőburkolattal, vagy kerámiatakarással. Az ide-oda csipegő-csepegő víz nem csak a falfelületet károsítja. A kút közelében gondosan oldjuk meg a vízelvezetést: burkolati ellenlejtéssel, vagy dréncső beépítésével a vizet mindig vigyük el a faltövétől.

A falikút környezetét otthonosabbá varázsolhatjuk megfelelő növényültetéssel. A kút fölé építethetünk apácarácsot vagy pergolát, a barlangszerűen ráfutó vadrózsa nem csak szép, de a faltövétől is elszívja a vizet. Ha a kút közvetlen környezetét burkolat fedi, akkor edénykertet létesítsünk. Ha lehetőségünk van padot is tegyünk a vízforrásának közelébe.

Címkék: kertet tervezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr793052135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása