HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

legendás növények

A szilfa (Ulmus) a rózsavirágúak (Rosales) rendjében a szilfafélék (Ulmaceae) családjába tartozik A család legészakabbra húzódó nemzettsége. A szilfa az északi félteke mérsékelt égövében honos, egyes fajai más-más élettérhez alkalmazkodtak: a vénic és a mezei szil az alföldi területek lazán záródó ligeterdőiben él, a hegyi szil a hűvösebb hegyvidékeket kedveli.

Szilfa és szilaj szavunk ugyanahhoz a szóbokorhoz tartozik és ez nem véletlen, a szil a vad vidékek „szilaj” fája

A szilfa levelének 12 oldalere évezredek távlatában a Nap kozmikus és mitikus útját nyitotta meg magyar táltosoknak, kik a fa alatt tartózkodva a lombkoronában játszó szellőből az Ég üzenetét olvasták.

Eötvös Károly ezt írja: „...ezer falu, város, halom, dűlő, határrész viseli nálunk a Szilas és Szilágy nevet. S hol ez a név van: ott magyar lakik, ott magyar telepedett meg ezer év előtt”.
A szilfának az antik világ is nagy jelentőséget tulajdonított: a görögök az isteni követnek Hermésznek szentelték.

Szárnyas sziltermések kisérték a lelkeket Hermész vezetésével a világ ítélő bírája elé és az elhunyt  hősök emlékére a nimfák szilfákat ültettek. A szelek istenének Ioláosznak templomkertjébe is szilfákat telepítettek a görögök.

A rómaiak a szőlőt szilfára futtatták, vagyis szőlőtámasztékként használták így a Dionüszosz kultusz szereplője lett. ami az élet teremtésének misztériuma is volt.

A dél-francia területeken árnyékában ítélkeztek és hirdették isten igéjét a druidák.

A Bach virágterápia a „Felelősség virága”-ként szólítja meg, azoknak nyújt segítséget akik „az önértékelési válságtól… a magunkba vetetett bizalomig” szeretnének eljutni. Azoknak, akik jól végzik munkájukat, követik  életcéljukat, akik szeretnének az emberiség számára fontos dolgokat véghezvinni, de néha erőt vesz rajtuk a levertség, és úgy érzik, hogy vállalt feladatuk annyira nehéz, hogy emberi erővel képtelenség azt véghezvinni. A szilfa elsősegélyszer olyan esetekre, amikor pszichés összeroppanás fenyeget. Csökkenti a lelki stresszt, felszabadítja a blokkolt erőket, ezzel képessé teszi az embert a további küzdelemre, felszabadítja az emberben lévő tartalék energiákat.

Címkék: legendás növények

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr223068435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása