HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

kertet tervezünk

A legyőzhetetlen Nap –Mithrász- kultuszának jelentős központja volt a Mátra. A hegység nevét is az istenségről kapta.

A Mátra északi vonulatán, Galyavár alatt található egyik legmagasabban fekvő és egyben a legkisebbek közé tartozó településünk, Mátraalmás. Állandó, szlovák és magyar lakóinak száma 117 fő, a nyaraló tulajdonosokkal ez a szám időről-időre megduplázódik.

A falu élete a XVIII. században, 4 család letelepülésével kezdődött. Az itt élők üveghutát működtettek és fából bútorokat készítettek. Ma megélhetésük ennél kicsit nehézkesebb.

 

A hegyi falu utcáit patakok kísérik és szelik át, a házak mögötti kicsiny kerteket a Mátra erdősége szegélyezi. Ez jellemezte valaha a falu főterét is: szív alakú zöldsziget, csörgedező patakkal a több irányból befutó utcák kereszteződésében, keleti határán a Mátra egyik meredek beerdősült lejtőjével.

Az elmúlt század viszontagságai a faluközpontot is megtépázták, az idilli kép helyét betonpóznák foglalták el, és a hegyi patak egy betoncsőben veszett el a tér alatt.

Több család, nyaralók és itt élők 2007-ben kértek fel, hogy gondoljuk újra a faluközpont feladatát az itt élők életében és annak megfelelően építsük át, esetlegesen pályázati pénzek segítségével.

Mint kívülről jött ember az első terepbejáráson már az életet adó patakot hiányoltam a téren és padsorokat láttam a hegyoldalban, kicsi színpaddal a lejtő alján, két patak találkozási szögében.

A kerttervező hivatásos álmodozó. Az ébren álmodókat pedig álmaik megvalósulása tartja életben. 2011. augusztusára az álmok valóra váltak. Bár a tervet az aktuálisan futó pályázatok szája-íze szerint többször átdolgoztuk, de a faluközösség végül megnyerte a megvalósításhoz szükséges pályázati pénzt. Igaz utófinanszírozásút, - ez is megérne egy misét- de volt ki kölcsönözze az összeget, a kivitelezés megkezdődhetett.

Több évi huzavona után a környezetvédelmi hivatal is áldását adta a korábban engedély nélkül bedobozolt patak kibontásához. A nagyobb, szakértelmet igénylő munkákat kivitelező cégre bízták, de az irtási és tisztogatási munkákat és a növényültetést az itt élők és nyaralók együtt végezték, tervezői segédlettel egy-egy szombat feláldozásával.

Ma a tér keleti lejtőjén szabadtéri színpad áll, kiváló akusztikával, a megnyitó ünnepség fergeteges hangulatából látszott, már csak ez hiányzott az asszonykórusnak.

A téren a patak újra levegőhöz jutott és láthatóan életet lehel a közösségbe, mert új szokásként, esténként a parkban ülnek és beszélgetnek az itt lakók. Az erre járó turisták is birtokba vették már a helyi kőtömbökből épített turistapihenőt.

Köszönöm Mátraalmás!

Pontosan erről álmodtam.

Mátraalmáson otthon vagyok.

Címkék: kertet tervezünk aranyfa kertjei

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr373181492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása