HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 É v s z a k o k  a  k e r t b e n

Ezekben a nyárt idéző kora őszi napokban még keveseknek jut eszébe, hogy a tavasz szép színeit adó hagymások ültetésének itt az ideje. Sőt, a legjobb, ha ezt október végéig be is fejezzük.
 
 
 
Első lépésként válasszuk ki azt a kertrészt, ahova szánjuk őket. A hagymákat pangó vizes helyre ne telepítsük, mert ott könnyen kirothadnak. Kerüljük az ilyen területet, vagy gondoskodjunk a megfelelő vízelevezetésről. Az ültetőgödör aljára, a hagymák alá terítsünk ujjnyi vastag homokréteget, de agyagosabb talajnál, a vizet kevésbé áteresztő talajon 5-10 centiméteres vastagságban finom sóderréteg, homok, apró kavics is kerülhet a gödör legmélyére. A terület talaját ültetés előtt lazítsuk fel, majd a földbe keverjünk humusztrágyát. Ültetésre használhatunk ültetőkosarat, vagy készíthetünk külön lyukat az egyes hagymáknak.
 
 
 
Igyekezzünk jól megválasztani az ültetési távolságot, hogy elegendő hely maradjon az egyes növények fejlődésére, és ne kelljen évente, kétévente átültetni a hagymákat, mert nagyon besűrűsödött az állomány. A kisméretűeket, mint amilyen a hóvirág, a sáfrány, 5-8 centiméterre, a nagyobbakat, például a tulipánt, nárciszt, 10-15 centiméterre telepítsük egymástól. Olyan mélyre kerüljenek a hagymák, gumók, ami körülbelül átmérőjük háromszorosa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fontos, hogy csak egészséges hagymákat, gumókat telepítsünk el. Ne legyenek köztük fonnyadtak, kiszáradtak, sérültek, a külső burkon se legyen semmilyen fertőzött folt.  
 
 
 
 
 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr863222538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása