HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

ajánló

 

 A Magyar Tájépítészek Szövetségétől kaptam a napokban a meghívót, amit most közkincsé teszek, mert maga a kiállítás a nyilvánosságnak, vagyis minden érdeklődőnek szól.

Az alcsúti látogatás a hosszú hétvége egyik legszebb programja lehet. A kiállítás látogatás a kápolnában nem igényel sok időt, de a parkra szánjunk legalább egy félnapot.

Az alcsúti angolparkot, 1820-as években József nádor telepítette . Az ország nádora, I. Ferenc császár öccse, az első Habsburg, aki Magyarországon telepedett le, megalapítva a Habsburgok magyarországi ágát. Vele is az történt mint általában a hazánkban  előítéletek nélkül megtelepedő külföldiekkel. Itt élt és közben magyarrá vált.

 

A Pollach Mihály által tervezett épület hazánk egyik legnagyobb klasszicista kastélya volt, míg állt. Mára az épületből csak a bejárati homlokzat timpanonja látható, mely, mint színházi díszlet áll a nagyrét szegélyén. A tájképi kertet a schönbrunni kertépítőmesterrel, Tost Károllyal terveztette meg a nádor.

 

A 40 hektáros tájképi kertben 300 növényfajt, köztük ritkaságokat telepített József nádor. A park az egész birodalom ékkövének számított. A park szerkezete a tájképi kert klasszikus elvei szerint került kialakításra, a kert határai beolvadnak a környező tájba. A kert fás növénygyűjteményének legszebb idős példányai platánok, török mogyorók, tulipánfák, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok, értékes a hárs,- juhar-, tölgy- és gesztenye-fajok gyűjteménye is. Festői látványt nyújt a 24 törzset nevelő óriástuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró.  

A birtok természetesen nem csak az angolparkból állt, hatalmas gazdaság tartozott hozzá, melyet a nádor egy-két évtized leforgása alatt mintagazdasággá fejlesztett, meghonosítva a legmodernebb mezőgazdálkodási elveket, módszereket és eszközöket. Az Etyekre vezető út mentén épült, korszerű tehénistállókat a falusiak „marhapaloták”-nak becézték.

 

A kiállítás helyszíne a kápolna, melyet 1880-ban Storno Ferenc tervei alapján neoromán stílusban alakították ki a kastély szárnyához épített lóistállóból. A park pálmaházát Ybl Miklós tervete, mára csak maradványai láthatók, de épségben megmaradtak a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház.

A kápolna kerttörténeti kiállítása szép emlékeket idéz. Az első kiállítást az akkori Műemlékvédelmi Hivatal 1988-89 táján rendezte meg és harmad–negyed éves kertépítész hallgatóként egy hetes tavaszi gyakorlat keretében csoporttársaimmal takarítottuk ki a kápolna és a babaház környezetét, helyeztük el az installációkon a kiállítási fotókat.

Gyönyörű meleg napfényes tavaszi idő volt, az avarszinten harsogott az élet, a kiállítási tablók szépek voltak. Egyetemi éveim egyik legcsodásabb hete volt.

 

 

Szép kirándulást kívánok mindazoknak kik meglepik önmagukat egy alcsúti nappal az ébredő tavaszban!

Címkék: ajánló kerttörténet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr374312214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása