HTML

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)

Aranyfa kertje

Úton járó kertészek vagyunk. A kertészet világában szerzett elméleti tudásunkat gyakorlati tapasztalatainkkal és őseink több száz éves hagyományaival ötvözzük. Az ARANYFA számunkra a Teremtő és a Teremtett világ, az ember és a természet közösségét jelképezi. Tervező és építő emberként az ember, az épített környezet és a természet együtt LÉLEK(G)-zésén dolgozunk. Légy társunk e kalandos úton! Megyesi Éva és Müller Krisztina

Arc-Kép

Megyesi Éva
Green City akkreditált okleveles kertészmérnök

Sokáig azt gondoltam, hogy véletlenül lettem kertész, hisz a gimnáziumi kedvenc tantárgyaim alapján választottam a Kertészeti Egyetemet. Csak évekkel később derült ki, hogy családom számára akkori választásom egyáltalán nem volt meglepetés.
tovább »





Müller Krisztina
táj- és kertépítész,
vezető tervező

Kaposváron születtem, május 27-én, Pünkösdváró péntek reggelén.
Az út így magától értetődően adódott: az ég- igérő- fát kell megjárnom.
tovább »

 
 
A hétvégére nagyon kellemes tavaszi időt jósol a meteorológia, ami kedvez kiránduláshoz, vagy éppen kertészkedéshez. Ha a kertészkedés mellett döntünk, akkor érdemes kicsit többet megtudni a cserjékkel kapcsolatos fontosabb tavaszi munkákról.
 
Az érintetlen természetben emberi beavatkozás nélkül fejlődnek, növekednek a fák, cserjék, évelők. Egymással versengve keresik meg az életteret maguknak, és sokszor a gyengébben fejlődők rovására lesznek nagyok, terebélyesek.
Később találkoznak olyan növényekkel, melyek megálljt parancsolnak a terjeszkedésnek, és végül kialakul egy egyensúly. Ami sosem állandó, mert egy madár, vagy a szél hozhat egy magot, amiből a felcseperedő új növény is helyet kér. S elkezdődik az átrendeződés… Egy évekig nem gondozott kertben is hasonló folyamatok figyelhetőek meg.
 
Akinek kis kertje van, az be kell, hogy avatkozzon a növények természetes növekedési folyamataiba, hisz cél a látvány, a minél dúsabb virág-, és termésözön, a növények közötti folyamatos egység, harmónia. Ezt pedig metszéssel tudjuk leginkább segíteni.
A tavasszal nyíló cserjék (például az aranyvessző, a babarózsa) virágai az előző évben fejlődött vesszőkön jelennek meg, ezért csak a virágzást követően metsszük meg őket.
 
A nyáron, vagy ősszel nyílók bimbói ezzel szemben az évközben növekvő hajtásokon alakulnak ki. Tehát ezekhez a fajokhoz most kell hozzányúlni. Egy korábbi írásomban, a tavasszal nyíló cserjék metszéséről, gondozásáról már volt szó. Most nézzünk meg néhány növényt a másik csoportból, melyek az év későbbi hónapjaiban borulnak virágba.
 
 
A gyöngyvesszők közül például a pompás gyöngyvessző (Spiraea x bumalda), és a képen is látható japán gyöngyvessző (Spiraea japonica) fajtáit tavasszal tövig vágjuk vissza. A nyári gyöngyvessző (Spiraea billardii) bokrait elég, ha kiritkítjuk, és vesszőit rövidre nyírjuk.
 
A hóbogyót (Symphoricarpus) vagy minden évben tövig vágjuk vissza, vagy elég csak a többéves hajtásokat eltávolítani. .
 
 
A kék virágú kékszakállt (Catryopteris) minden évben tövig nyírjuk vissza
 
 
 
 Az orbáncű (Hypericum) fajtákat minden évben erősen vágjuk vissza. 
 
 
Egyes cserjéknek jót tesz, ha néha formára nyírjuk őket. Sűrűbb hajtásokat nevelnek majd, és szebben fejlődnek. Ilyenkor tavasszal az erős téli fagy miatt visszaszáradt bokorrészeket is gyorsabban benőhetik az új hajtások.
 
Törpelonc (Lonicera nitida ’Baggesen’s Gold’) két kis bokrát mutatják nyírás előtt,,
 
 
....és után a fotók. Láthatóak még az idei fagy okozta barnulások is a leveleken.
 
 
 
A színes virágokban pompázó nyári orgona (Buddleja) bokrait (alsó kép) fiatal korban minden tavasszal tövig vágjuk vissza, az idősebb tövek ágait hagyhatjuk magasabban.

 

 
Ha most parkokban sétálgatunk, sokszor találkozhatunk azzal a metszési eljárással, amikor nemcsak a nyáron, de a tavasszal nyíló nyíló cserjék minden ágát, vesszőjét egyszerűen, ahogy a képen látjuk, szorgos kezek visszanyírják. Ez segíti a növény megfiatalodását, az alsó rügyekből erős hajtások növekednek majd. A fotón épp egy Júlia-borbolya (Berberis julianae) visszavágott erős vesszőit látjuk.

 

 

Címkék: évszakok a kertben

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyfa.blog.hu/api/trackback/id/tr214316155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a Föld, fölötted az Ég, benned a létra."
(Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök)
süti beállítások módosítása